"Дянко Марков спечели всичките си битки, защото беше духовно и душевно силен човек. Виден офицер, но и изключително смел и устойчив човек". Това споделиха някои от дошлите на поклонението пред Дянко Марков, цитирани от БГНЕС.

Почина ветеранът от Втората световна война Дянко Марков

Полковник от запаса, ветеран от Втората световна война, пилот-бомбардировач и защитник на небето на София – Дянко Марков почина на 99-годишна възраст. Той е носител на орден "За храброст", депутат в 37-ото и 38-ото НС, награден с почетен нагръден знак на Министерството на отбраната "За достойнство и чест".
 

Дянко Марков поклонение
БГНЕС



"Дянко Марков беше един голям българин и ще остане такъв. За съжаление е една от последните големи личности, които свързват историята на XX в. на България с тази, която в момента живеем ние. Не го пречупиха нито концлагерите, нито комунистическите репресии, нито несправедливите клевети и обвинения, на които той се наслуша. Той беше не само виден офицер, но и изключително смел и устойчив човек и на това трябва да се научим - да не се огъваме пред трудностите, да обичаме Родината си, да сме почтени, да сме честни, да сме отворени към хората", каза арх. Миломир Богданов. По думите му, Дянко Марков е бил изключително доверчив, добронамерен и изключително достоен човек.
 

Дянко Марков поклонение
БГНЕС


Кап. I ранг о.з. Васил Данов смята, че днес на младите за Дянков Мaрков трябва да се каже, че бил апостол на българщината, готов от младите си години да се жертва, ако трябва.

"Той спечелил всичките си битки, защото беше духовно и душевно силен човек", посочи Данов.