Виталий Москаленко
Виталий Москаленко / БГНЕС
След опита за анексия на Азовско море и Керченския пролив, Русия ще се насочи към анексия на Черно море. Това коментира посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко. Преди два дни се стигна до напрежение между украински и руски кораби в Черно море. Украйна настоява да се осигури медицинска помощ на ранените военнослужещи и да се осигури завръщането им в старата.

Порошенко: Русия засили военното си присъствие на украинската граница
 
Цялата отговорност за по-нататъшното обостряне в ситуацията в региона на Азовско и Черно море и подкопаване на процеса на мирното уреждане на руско-украинския въоръжен конфликт лежи изцяло на режима на Кремъл. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна.
 
Посланикът на страната у нас обясни, че от месеци Русия е блокирала украински търговски кораби в Азовско море:
 
Военно положение не означава обявяване на война. Украйна с никого не планира да воюва. Просто се въвежда за отбрана, защита на украинската земя, на териториалната цялост, суверенитет и независимост на страната. Военно положение се въвежда извънредно с цел засилване на отбраната на Украйна на фона на нарастващата агресивност и акт на неприкрита агресия, съгласно Международното право, от страна на Руската федерация“, посочи Москаленко.

Как се стигна до ескалацията на ситуацията в Керченския проток?
 
От Украйна призовават да се вземат всички необходими мерки, включително чрез използването на нови и засилването на съществуващите санкции към Русия, както и да се предостави военна помощ за оказването на териториалната цялост.

Украинският президент подписа указ за обявяване на военно положение