/ БГНЕС
Предупреждения за интензивни валежи са издадени за половин България
Днес облачността ще е променлива, по-често значителна. Валежите от дъжд ще продължат и главно в Северна България ще са значителни. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 15° и 20°. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и и ще е малко по-високо от средното за месеца.

Оранжев код за интензивни валежи е обявен в 6, а жълт - в други 6 области в страната. Оранжев код е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе и Силистра. Там ще има условия за значителни валежи, с количества в отделни райони над 35-40 л/кв. м. Жълт е кодът в областите Враца, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Добрич. Там ще има условия за значителни валежи, с количества в отделни райони, надхвърлящи 20-25 л/кв. м.

Над Черноморието ще е предимно облачно, по северното крайбрежие и дъждовно. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 20° и 23°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще е облачно с валежи от дъжд, над около 2000 метра - от сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра - около 5°.

В събота сутринта все още на отделни места е възможно слабо да превалява, но до обяд валежите навсякъде ще спрат, над по-голямата част от страната и облачността ще намалее. Вятърът ще отслабне и в много райони ще стихне.

В неделя и понеделник ще бъде предимно слънчево. Сутрин на места в низините и котловините ще се образува мъгла или ниска облачност, които в отделни райони ще се задържат до около обяд. Сутрин ще бъде сравнително хладно, през деня, със слаб вятър от южна четвърт, бавно ще се затопля и дневните температури ще достигнат до 20°-25°. По-късно в понеделник вятърът ще се ориентира от изток-югоизток.