Поразеното от мълния момче успешно е оперирано в Пирогов
Поразеното от мълния момче успешно е оперирано в Пирогов / снимка: Sofia Photo Agency

Успешно е завършила операцията на 16-годишното момче, което е с 25 процента изгаряния, след като беше поразено от мълния в събота в района на село Ярлово, Самоковско, съобщават от пресцентъра на болница "Пирогов".

Момчето е оперирано от екип под ръководството на проф. Огнян Хаджийски, началник на Секцията по изгаряния и пластична хирургия в "Пирогов".

Състоянието на пострадалия е стабилно, той е настанен в Детската реанимация на отделението по изгаряния. Обработени са некрозиралите тъкани на пациента, но все още има опасност за живота му.

Мълнията е поразила дясната ръка, десния крак, гърба и корема на момчето.

Това е първият етап от животоспасяващите операции. До края на седмицата, в зависимост от състоянието на пострадалия, предстои още една операция, уточняват от болницата.

Другото 16-годишно момче, пострадало от мълния, е с 10 процента изгаряния и засега няма да бъде оперирано. При него са засегнати дясната ръка, дясната длан, ходилото и задните части.

Въпреки летния сезон, секцията по изгаряния на "Пирогов" е препълнена с пострадали. Между пациентите се лекува и мъж, обгорял от електричество по време на риболов, посочват от болницата.