Поправят с листчета фактологични грешки в учебник за третокласници
Поправят с листчета фактологични грешки в учебник за третокласници / снимка: БГНЕС
Листчета с корекции поправят фактологични грешки в учебник за третокласници
75058
Листчета с корекции поправят фактологични грешки в учебник за третокласници
  • Листчета с корекции поправят фактологични грешки в учебник за третокласници

Третокласниците, които учат по „сгрешения учебник" по „Човек и общество", ще получат листчета с корекции. Това съобщи образователният министър Румяна Коларова. Тя не успя да отговори колко училища са избрали именно този учебник, но подчерта, че въпреки че е издаден от най-масовото издателство, „не са толкова много".

Според Коларова, е нормално във всяко издание да има неточности.

Още през март инициативен комитет е поискал среща с министъра на образованието, за да обърне внимание на „неточностите" в учебника, сред които например, че "Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало" и "Полицията заловила Апостола".

Съваторът на учебника Мария Радева се е ангажирала по време на обсъждане с инициативния комитет, че ще бъдат коригирани обсъдените фактологични грешки. "Това, което тя се ангажира евентуално да организира заедно с издателството, е да се отпечатат листчета, в които се коригират част от фактологичните грешки, които има в учебника", каза Коларова.

Що се отнася до указанията, министърът посочи, че винаги се били давани указания до темите, които се отнасят до националната история, които се отнасят в този "уводен" учебник.

Коларова посочи, че в учебниците "Човекът и обществото" историята е много малък компонент.