Половината жени вероятно страдат от сънна апнея
Половината жени вероятно страдат от сънна апнея / sxc.hu

Половината от жените, подложили се на тест по време на нощен сън в ново шведско изследване, са се оказали с лека до тежка сънна апнея, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Европейския респираторен журнал.

Апнеята по време на сън представлява дихателна пауза с продължителност повече от 10 секунди. Паузите в дишането могат да продължат от няколко секунди до минути и се появяват от 5 до 30 или повече пъти на час. Обикновено нормалното дишане се възстановява, понякога със силно хъркане или звуци на задушаване. Сънната апнея е най-често хронично заболяване, което нарушава съня 3 или повече нощи всяка седмица и води до лошо качество на съня и умора през деня. Доскоро се смяташе, че е разпространена двойно повече сред мъжете.

Изследователите са селектирали 400 жени на възраст между 20 и 70 г. от по-голяма извадка от 10 хил. души. Жените са отговорили на въпросник и са били наблюдавани докато спят със сензори, прикрепени към телата. Апаратурата е измервала пулса, движението на очите и краката, нивото на кислород в кръвта, дишането и мозъчните вълни. Половината изпитали поне 5 пъти на час моменти на спиране на дишането за повече от 10 секунди, което е минималната дефиниция за апнея. Сред жените с високо кръвно налягане и наднормено тегло – двата рискови фактора за сънна апнея, числата били дори по-високи, достигайки 80-84%. Повечето от изследваните се оказали с леки форми на заболяването.

Колко важна е леката сънна апнея, ние не знаем”, казва д-р Карл Франклин, водещият автор в проучването, професор в университета на Умеа в Швеция. Според друг изследовател - проф. Тери Янг от Училището за медицина и обществено здраве в Университета на Уисконсин, е важно да се обръща внимание на леката сънна апнея. “Виждаме, че тя не преминава и се влошава”, казва тя.

Сънната апнея е свързана с повишен риск от удар, сърдечна недостатъчност и дори смърт. Друго скорошно проучване откри също така, че жените, които имат сънна апнея, са по-склонни към развитие на проблеми с паметта и деменция. Заболяването се лекува успешно посредством промяна в начина на живот, хирургическа намеса или използване на специални апарати за дишане.