Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС - Мария Габриел заяви, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ако се стигне до такъв, е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

"Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт. Това ще е първото, което ще направи моето правителство. Благодаря за подкрепата, за мен е истинска чест. Искаме България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО и решение на кризите и терзанията на българските граждани. Изправям се с чувство на гордост и скромност, вие ме познавате". Това заяви номинираната за премиер Мария Габриел.

Мария Габриел: Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев

Ето какви бяха политическите реакции след предложението за освобождаване на Иван Гешев:

“Относно оставката на главния прокурор Иван Гешев ние говорим отдавна. Радваме се, че ГЕРБ започват да мислят като нас”. Това заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.  "Смятам, добави той, че темата за отстраняването на главния прокурор, е „кукичка, която се подхвърля отново на „Продължаваме промяната - Демократична България“, подчерта Костадинов.

Костадинов: ГЕРБ мислят като „Възраждане“

"Идеята за внасяне във ВСС за отстраняването на главния прокурор е добра идея". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
 


Не мисля, че искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от Мария Габриел ще бъде пречка пред разговорите ни с ГЕРБ. В момента има създадено напрежение в обществото и това напрежение трябва да бъде преодоляно. Темите, които започна Мария Габриел по-рано са обединяващи”, допълни той.

Зарков: Следващата седмица ще решим какви стъпки да предприемем по отношение на Гешев

"С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протест с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко министри на правосъдието, които са ангажирали тази процедура". Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод думите на Мария Габриел, че първото, което ще направи нейното правителство, ще бъде внасянето на искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.
 


Следващата седмица Министерство на правосъдието (МП) ще реши какви стъпки да предприеме по отношение на главния прокурор Иван Гешев, коментира министърът на правосъдието Крум Зарков пред журналисти.

Ние в МП изследваме много внимателно случая с взрива от 1 май, само мога да поздравя Мария Габриел, но ще трябват повече подробности, посочи правосъдният министър. Според него това, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, е много сериозно действие и Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да се произнесе. МП също няма да стои безучастно. Обмисляме всички варианти на действие, няма да стоим безучастни, каза Зарков. 

Според министъра има различни варианти, но "топката е в полето на ВСС".

Христо Иванов за Гешев: Идеята не е само за смяна на някоя по-удобна фасада със същото съдържание

"Дали ще се стигне до оставката на главния прокурор е важен въпрос. Но по-важно е дали ще бъдат приети законите, които ще направят така, че който и да е следващият главен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност. Става дума за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт", уточни Зарков.

По думите му в рамките на своя мандат Иван Гешев много пъти е уронил престижа на съдебната власт.

И допълни, че ВСС има основания да се самосезира.

Това е важна политическа заявка, която се ползва от моята подкрепа. Въпросът е как това да не се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на ВСС. Как си представяме състав на ВСС, който да се произнесе обективно и да има резултати. Това заяви депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента.

Карадайъ: Идеята за отстраняването на главния прокурор е добра

"Вторият въпрос е, че след странния инцидент с г-н Гешев, който повдигна толкова много въпросителни и съмнения за инсценировка - той вече е вероятно нетърпим и за онези сили, които досега го крепяха. Тук не става въпрос за освобождаване на един човек, който отдавна е изчерпал своята полезност, ако се смени например с човек като Сийка Милева, няма да има съществена промяна. Въпросът е каква е идеята на г-жа Габриел и на ГЕРБ да променим прокуратурата, ВСС, и цялата система, която прави възможна Гешев, Цацаров и Филчев. Идеята не е само смяна на някоя по-удобна фасада със същото съдържание", посочи той.
 

"Искам да видя дали това включва дълбока промяна на ВСС и прокуратурата или освобождаване от един уморен и износен, изживял времето си кон", посочи той.

"Решението е да продължим разговорите, за да намерим решение. Имаме коалиционни решения и се придържаме към тях", уточни още Христо Иванов.

На друго мнение е евродепутатът от ГЕРБ-СДС/ЕНП Александър Йорданов. "Искането за освобождаване на Иван Гешев е първа грешна стъпка на Мария Габриел. Това написа в профила си във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ-СДС/ЕНП Александър Йорданов.

„Лошо начало. Жалко“, пише още Йорданов. 

Тази сутрин номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел обяви, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, е да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Пред парламентарната група на ГЕРБ-СДС Габриел представи 10 приоритета, по които ще работи евентуалното правителство с първия мандат. Сред тях тя открои правосъдна реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, Наказателно-процесуален кодекс, реформи в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и Комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират дотук, а да се стигне до конституционна реформа, коментира тя.



Проблемът не е Гешев като личност, а самата прокуратура. Ако той бъде отстранен и дойде някой, който се казва Мешев, още по-лошо - проблемът е същият", коментира в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

По думите му е интересна еволюцията на някои партии по темата.

"Това искане е още от протестите, които започнаха след нахлуването в президентството. Друг е въпросът, че имам същото усещане, каквото правеха едно време "Демократична България" – внушението, че главният прокурор може да бъде махнат лесно и с едно искане това ще се случи утре. Процедурата е много тежка, малко прилича на политическа заигравка", каза още той.

От ИТН държат да чуят и предложението за правосъден министър и настояват цялостна концепция за правосъдна реформа.

"За мен по-важното е не да взимаш глава на един и да слагаш друг на неговото място. Трябва да се реформира и съдебната система по начин, който да не допуска повече един човек да злоупотребява с властта в тази институция. Но пък беше хубав знак тази сутрин от Мария Габриел. Разбира се, това не означава подкрепа за какъвто и да е кабинет, защото това са някакви прави впечатление. Предстоят тепърва срещи", каза депутатът Станислав Балабанов.

Да поискаш оставката на Гешев от ВСС, който два пъти не я гласува, без да кажеш и дума за промяна на Конституцията или за смяна на ВСС, може да бъде само и единствено ПР ход. Неубедителен. Слаб. Излишен. Това написа във Facebook-а си бившата депутатка Лена Бориславова.

"Има такъв народ" (ИТН) ще подкрепи инициативата за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, коментира пред БНР депутатът Станислав Балабанов.
Той определи като "добър знак" заявката на Мария Габриел, но се усъмни дали членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) има политическа воля, за да гласуват оставката на обвинител номер едно.