С изявлението си Мария Габриел се присъедини към протестиращите през 2020 г. за оставката на Гешев
С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протест с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко министри на правосъдието, които са ангажирали тази процедура.

Мария Габриел: Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев

Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод думите на Мария Габриел, че първото, което ще направи нейното правителство, ще бъде внесянето на искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

Следващата седмица Министерство на правосъдието (МП) ще реши какви стъпки да предприеме по отношение на главния прокурор Иван Гешев, коментира министърът на правосъдието Крум Зарков пред журналисти.

Ние в МП изследваме много внимателно случая с взрива от 1 май, само мога да поздравя Мария Габриел, но ще трябват повече подробности, посочи правосъдният министър.
Според него това, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, е много сериозно действие и Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да се произнесе. МП също няма да стои безучастно. Обмисляме всички варианти на действие, няма да стоим безучастни, каза Зарков. 

Според министъра има различни варианти, но "топката е в полето на ВСС".

Христо Иванов за Гешев: Идеята не е само за смяна на някоя по-удобна фасада със същото съдържание

Дали ще се стигне до оставката на главния прокурор е важен въпрос. Но по-важно е дали ще бъдат приети законите, които ще направят така, че който и да е следващият главен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност. Става дума за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, уточни Зарков.

По думите му в рамките на своя мандат Иван Гешев много пъти е уронил престижа на съдебната власт.

И допълни, че ВСС има основания да се самосезира.

"Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт. Това ще е първото, което ще направи моето правителство. Благодаря за подкрепата, за мен е истинска чест. Искаме България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО и решение на кризите и терзанията на българските граждани. Изправям се с чувство на гордост и скромност, вие ме познавате", обяви номинираната за премиер Мария Габриел.
Димитър Абрашев/БТА