Полицаи от България и Сърбия ще отстояват общи интереси
Полицаи от България и Сърбия ще отстояват общи интереси / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Националният полицейски синдикат на България и Полицейски синдикат на Източна Сърбия сключиха споразумение за сътрудничество. То бе подписано във Видин, домакин на срещата бе Областна администрация. Подписите си под документа сложиха ръководителите на синдикалните организации Емил Рашев и Деян Мицич.

Това е първото споразумение, което Националният полицейски синдикат на България сключва със синдикат от друга страна. Двете организации се ангажират да работят за отстояване на професионалните, социалните и граждански права и интереси на своите членове, тяхната професионална реализация и обществен авторитет.

В рамките на своето сътрудничество, полицейските синдикати ще си оказват експертна, методическа и юридическа помощ при изработването на законови и подзаконови нормативни актове. С общото си споразумение те се ангажират взаимно да представляват интересите си пред европейски и световни организации и структури; да развиват културен и туристически обмен; да реализират общи проекти чрез програмите на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество.

Първият проект, по който българският и сръбският полицейски синдикати започват работа, е за борба с психическия стрес в полицията.

В бъдеще Националният полицейски синдикат на България ще работи в партньорство и със сродните си синдикални организации от Литва и Румъния, с които също предстои да сключи споразумение.