Показното убийство посред бял ден на бизнесмена и бивша барета Алексей Петров в столичния квартал "Драгалевци" със сигурност ще остави трайна следа в българското обществено пространство, след като в края на май месец беше разстрелян в Кейптаун бизнесмена Красимир Каменов - Къро и неговата съпруга.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира, че подобни показни убийства са неприемливи за България през 2023 г. Той заяви, че е необходима реформа за службите за сигурност, за да може да работят ефективно, и заяви, че с "Демократична България" отново ще внесат законопроекти за тази цел.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък зададе публично няколко въпроса, като например дали това покушение има общо с убийството на Къро в Кейптаун, имал ли е Алексей Петров с бащата на Кирил Петков - Петко Петков общ бизнес, бил ли е посредник между разговорите между ПП и ГЕРБ, както и дали това не е началото на гангстерска война.



Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък смята, че "мутренското правителство на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ни върна в мутренските години. Това, което трябва да се случи, е това правителство да си ходи", призова той .

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се изказа в подобен дух.

"Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова във Facebook.

Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за власт и пари, допълва тя.

„Задкулисието, договорките за сфери на влияние, липсата на правосъдие водят до този резултат: гангстерски убийства посред бял ден", пише още Корнелия Нинова.

"Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат, е катастрофа“, коментира тя. Тези ни отдалечават всеки ден от Европа, заявява председателят на БСП. „Но по-лошо: те разпадат държавността, превземат институциите, за да ги употребяват за себе си и срещу неудобните. И най-лошо: никой български гражданин не е защитен“, допълва тя.



Петров е бил с обичайната си охрана от трима души, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров по време на брифинг на мястото на престъплението. Градският прокурор Илиана Кирилова пък добави, че в момента се провеждат действия – оглед на местопроизшествието, оглед на трупа. "Повече от това в момента, няма как да ви кажа, като това е, което се прави. Разпитват се свидетели, имам предвид охраната на пострадалото лице", съобщи тя и посочи, че жената, която е придружавала Алексей Петров, в момента е в "Пирогов".

„С прискърбие ви съобщаваме, че днес загубихме нашия колега, баща и добър приятел - съоснователя на застрахователна компания "Лев Инс" АД Алексей Петров. Вярваме, че институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот“. Това се казва в позиция от застрахователната компания.

"България загуби ярък визионер, ръководен от грижата за българския бизнес", заявиха в позиция на Съюза за стопанска инициатива. В нея се отбелязва, че инвестицията в младите хора, тяхното образование, кариерно развитие и благоденствие в Родината са били лична кауза на доц. Алексей Петров.

"Почивайте в мир, г-н Президент! Благодарим Ви за всичко, което направихте за нас! Ще се опитаме да помним, съхраним и продължим всичко, започнато от Вас!", написа Ивет Горанова, олимпийска шампионка по карате. Алексей Петров беше президент на Националната и Балканската федерация по карате.

Според юриста Бойко Найденов, който е бивш директор на Националната следствена служба (НСлС), който изпълняваше и изпълняващ функциите на главен прокурор в периода ноември 2012 - януари 2013 г.,  става въпрос за "засягане на много тежки интереси", коментира пред журналисти той.  "Ако имаше правосъдие, може би нямаше да се стигне дотук. Ако, примерно, той беше извършил престъпление, да кажем, както предполагахме, и работеше правосъдната система по един добър начин, може би резултатът щеше да е друг и щеше да е жив. Но ако е бил невинен, то остава нещо друго – кой би извършил убийство. Значи тук става въпрос за засягане на много тежки интереси", отговори Найденов на въпроса как си обяснява случилото се.

Криминалистът Ботьо Ботев изрази мнение, че убийците на Алексей Петров не са случайни хора. По думите му организацията и предварителната подготовка на покушението са били много добри.

Криминалният журналист Слави Ангелов смята, че 20-годишна вражда стои в основата на убийството.

"Днес се случи нещо, което трябваше да се случи още през 2002 г. По стечение на обстоятелствата се случи от третия път. За да разгадаем причините за убийството трябва да се върнем в далечното минало. Тъй като причините са в миналото", каза журналистът. "Мутренските години не се завръщат. Това дали службите работят или не работят няма никакво значение, тъй като това е дадена поръчка. Това е човек, който се пазеше много добре. Просто сега дойде момента това да се случи, от третия път", добави той.