Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Величко Георгиев, кандидат за депутат в изборите за Народно събрание, насрочени за 14 ноември. Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 03.11.2021 г. досъдебно производство.

В същото време партията му го изключи от редиците си. Изпълнителният комитет на НФСБ единодушно е решил, че с действията си Величко Георгиев оронва престижа на партията. Самия Георгиев лично е подал и заявление до 24-ти МИР, с което се оттегля от кандидат-депутатското място.

Кандидат за депутат е замесен в схемата за фалшиви сертификати

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 2 ноември 2021 г. в София той е помогнал да бъде издаден цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31 май 2021 г. Георгиев е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи.

Мащабна схема за издаване на зелени сертификати (ВИДЕО)

Той е действал в качеството на помагач като умишлено е улеснил извършването на престъплението.

Извършени са разпити на свидетели и други действия по разследването. В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Георгиев.

Разкриха още подробности около порочната схема за фалшивите сертификати

Като кандидат за народен представител той е „лице с имунитет“ и за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.