/ БГНЕС
Служителят на националната служба е бил ръководител на ОПГ, съобщи прокуратурата
Установена е организирана престъпна група за разпространения на наркотици, силови действия, изнудвания и поръчкови убийства. Групата е действала от януари 2019 г. до май 2020 г. За ръководене и участие в групата са привлечени три лица. Те са задържани са за 72 часа.

Ръководител на групата е действащ дългогодишен служител на НСО, който е и офицер. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Той е имал специални умения за работа с взривни устройства и вещества. Той е бил охрана на масови мероприятия и охрана на лица.

"Установена е активната му комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри и държавни служители, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа", уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. С тях са обменяни, доклади, документи, досъдебни производства и номера на преписки, допълни тя.

Военна окръжна прокуратура ще направи преценка дали от материалите по образуваното производство да бъдат отделение други материали с оглед на евентуални извършени други престъпления от съдии и прокурори, както и от други членове на ложата за търговия с влияние - т. нар. уреждане на дела.

В телефона на служителя на НСО са открити проучвателни доклади за различни лица, в които е включвало имената на роднините на лицата, мобилните им телефони, навици и маршрути. При притърсване и изземване на личния автомобил, с който служителят на НСО е отишъл да изпълнява служебните си задължения, са намерени и иззети специално техническо средство, което е служело за проследяване и подслушване на различни устройства.

Мъжът от НСО е играл логистична роля в групата, той е разпределял задачите между останалите членове на групата.

Акция в София срещу заподозрени в убийството на бизнесдамата с бялата роза (ВИДЕО)

От прокуратурата дават повече информация за нови разкрития по случая с убийството на бизнесдамата Станка Марангозова. Тя бе застреляна в началото на октомври миналата година. Тялото ѝ бе открито с три куршума в главата, а до него имаше поставена бяла роза.

"Поръчителят е лице, което има неуредени финансови отношения с жертвата, той е обещал значителна сума за извършване на убийството. Част от сумата в размер на 50 000 лв са разпределени между физическият извършител на убийството и помагача. установено е, че поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, номерът на колата й и марката и цвета на автомобила. Тя е била проследявана в реално време. Предварително е бил закупен мотоциклет, които е боядисан, за да послужи за престъплението. Поръчката за убийството е приета от служителя на НСО, за който прокуратурата обяви, че е ръководител на престъпна група. Той е организирал срещите с останалите участници на поръчковото убийство и е обяснявал детайлите по него.

Жетрвата е била проследена от извършителя с мотоциклет, той е носел букет с бели рози, за да прикрие пистолета си. Прокуратурата опровергава мотива за любовен сюжет в престъплението.

„Поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер на ползвания от нея автомобил, както и марката и цвета”, обясни Милева. На автомобила й бил монтиран GPS tracker и следена в реално време. От интернет е закупен мотоциклет, чиито визия и цвят са променени.

След като я убива, извършителят бяга край водоем край Чепинци. Именно там е намерен мотоциклетът.

За убийството са привлечени 3 лица в качеството на обвиняеми, като един от тях е поръчителят, който е привлечен задочно и е обявен за международно издирване с европейска заповед за арест и бюлетин на Интерпол. Двама от задържаните са криминално проявени. В обискираните вчера жилища са открити боеприпаси, наркотици и тракери.


„По отношение на профила на физическия извършител, бих могъл да споделя, че 2017 г. СДВР работи по сигнал за изнасилване и отвличане, по който сигнал делото в момента е в съдебна фаза. Запознаването между извършителя и останалите участници в групата е станало в затвора, при който са изтърпявали наказания, след което след излизането им от затвора, поемат поръчката за това убийство“, разкри директорът на СДВР Георги Хаджиев.
 
 
НА ЖИВО: Прокуратурата с нови разкрития за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова

НА ЖИВО: Прокуратурата с нови разкрития за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 21 май 2020 г.