Почетоха тъжната годишнина от нападението на българската база в Кербала
Почетоха тъжната годишнина от нападението на българската база в Кербала / снимка: БГНЕС

Военнослужещите от Сухопътните войски отдадоха днес почит на своите колеги, загинали преди 10 години при атентата с кола-бомба срещу българската база „Индия” в Кербала, Ирак, съобщиха от Министерството на отбраната. Петима български военнослужещи бяха убити, а десетки други ранени при самоубийствената акция на 27 декември 2003 г.

Във военните формирования 34750-Карлово, 32990-Пловдив и 22160-Плевен с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание беше почетена паметта на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

В 61-ва механизирана бригада - Карлово, беше отслужена панихида в параклиса „Св. Мина” и бяха поднесени цветя на паметника на загиналите в борбата против тероризма. В района на военното формирование 22160-Плевен беше открита паметна плоча на военнослужещите от състава на бившата 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали при участието си в операцията в Ирак - офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.

Военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили” отдадоха почит на гробовете на офицерския кандидат Антон Петров в Русе и на старши лейтенант Николай Саръев в Крумовград. На възпоменателната церемония в памет на майор Георги Качорин в неговото родно място - с. Горно Драглище, община Разлог, присъстваха военнослужещи от състава на военните формирования 34750-Карлово и 26400-Благоевград. Колегите им от гарнизоните Казанлък, Плевен и Шумен положиха цветя на гробовете на офицерския кандидат Иван Инджов - в Казанлък, и на офицерския кандидат Свилен Киров - в Добрич.

На всички възпоменателни церемонии в памет на загиналите бойци бяха положени цветя от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Паметта им беше почетена и от народни представители, бивши командири и представители на общинските власти и на военно-патриотичните организации.