/ iStock/Getty Images
Диференцираната ДДС ставка от 9% за услугите, които предоставят хотелиери и ресторантьори, ще влезе в сила от 1 юли. Това обяви съпредседателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

Веселинов обяви, че законопроектът е изготвен, а в момента депутатите от управляващото мнозинство полагат подписите, за да бъде внесен в деловодството на парламента и да се насрочи разглеждането му в комисии и пленарна зала.

Освен ресторанти и хотели, с по-ниско ДДС ще се ползват и книгите, включително електронните. В законовата промяна управляващите ще регулират и ваучерите за почивка, които ще получат борещите се на първа линия срещи разпространението на COVID-19.

Намалението ДДС за определени стоки и услуги е срочна мярка и ще отпадне в края на следващата година.

Според Веселинов диференцираната ДДС ставка ще даде „шанс на нашия туризъм за допълнителна конкурентоспособност" в условията на криза, предизвикана от епидемията.

Депутатът обяви още, че с колегите си от „Обединени патриоти“ ще обсъдят и евентуалните ползи от предложението на ДПС за по-ниско ДДС и за детските стоки.

„В единия случай се опитваме да спасим стотици хиляди работни места и да стабилизираме бизнес, който дава 12% от БВП, а в другия случай говорим за различни социални политики. Не сме против социалните политики, но тук причината за внасянето на диференцираното ДДС за туризма е съвсем различна“, обясни още Искрен Веселинов.
БГНЕС