Пловдив кани софийския боклук с шарен вот
Пловдив кани софийския боклук с шарен вот / netinfo

Кметът на Пловдив да сключи договор със Столична община за депониране на 200 000 тона боклук на сметището в Цалапица само след получаване на обещаното финансиране от държавния бюджет на инфраструктурни проекти на обща стойност 45 млн. лв.. Това е записано в анонимно проекторешение за днешната извънредна сесия. До момента в нейния дневен ред фигурира единствено точка за провеждане на референдум за софийските отпадъци по инициатива на НДСВ. Очаква се той да бъде отхвърлен и съветниците да подкрепят приемането на столичните отпадъци с “шарен” вот като основните гласове ще дойдат от БСП, СДС и ДПС.

От приложения график за осигуряване на парите става ясно, че Пловдив иска 17,7 млн. от тях още до края на следващия месец. Те ще бъдат разходвани за възстановяване на брода към депото в Цалапица и за реконструкцията на бул. “България”. Останалите пари, след които и 15 милиона за довършване на екозавода в Шишманци, трябва да залегнат в бюджета за 2007-а.

Според председателя на групата на левицата Николай Радев вариантите “Карлово” и “Цалапица” отново ще станат актуални за столичните отпадъци, защото площадката за складиране на балите в Кремиковци е незаконна

Вносител на предложението за приемане на софийските бали вероятно ще бъде групата на ДПС, което е част от управляващото Пловдив мнозинство. Договорката именно ДПС да внесе непопулярното проекторешение, е била постигната на национално равнище в тристранната коалиция, научи Дарик

Над 2 милиона лв. с ДДС ще струва на столичния бюджет еднократното депониране на 200 000 тона боклук край село Цалапица. Сметката е направена на база 9, 94 лв. за тон, колкото е таксата и за останалите общини, ползващи котлованите на пловдивското сметище.