Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев / БГНЕС, архив
Плевнелиев: Оставам посветен на приоритетите, които зададох като държавен глава
98034
Плевнелиев: Оставам посветен на приоритетите, които зададох като държавен глава
  • Плевнелиев: Оставам посветен на приоритетите, които зададох като държавен глава
Президентът на България в периода 2012 -2017 година Росен Плевнелиев  показа на човечеството пътя отвъд Луната и Марс в специална лекция пред студенти от Нов български университет, с която бе закрито Софийското бизнес училище.

Плевнелиев призова света да си избере „по-мъдри политици от Тръмп и Путин”. Важно е следващите лидери да облекат в правила индустриалната революция, с което президентите на САЩ и Русия явно не могат да се справят, подчерта той. Връщайки се многократно към президентския си мандат, Плевнелиев отправи критики и към българските политици. Той подчерта, че като държавен глава е променил приоритетите на България и че продължава и днес вече не като активен политик, но активен гражданин да играе важна роля, работейки за индустрията на бъдещето.

Плевнелиев критикува Румен Радев, действал като генерал и популист

Държавният глава не е изпълнителна власт, той има друга много по-отговорна функция – да представлява държавата, включително нейната амбиция да адресира индустрията на бъдещето, да реализира проекти, свързани с тази индустрия, заяви Плевнелиев и допълни, че е горд, защото е успял да промени приоритетите на страната.

„Вече не в качеството си на действащ държавен глава, но президентът Плевнелиев, който остава, научил уроците и грешките на много други президенти. Някои от тях решиха да се върнат в парламента – груба грешка. Някои от тях решиха да правят собствена политическа партия, за да превземат една друга политическа партия-  още по-груба грешка. Тези уроци аз се опитвам да науча, затова оставам посветен на всички тези приоритети, които зададох като държавен глава. Разбира се действията на действащия държавен глава, който не се интересува от икономика, камо ли от индустрия на бъдещето, по-скоро ми помагат да продължа да играя тази много важна роля”, каза Плевнелиев и допълни:

Росен Плевнелиев: Искам младите българи да имат смелостта да вземат живота си в собствените си ръце

„След като вече не съм държавен глава,  аз продължих да се посвещавам на индустрията на бъдещето вече в качеството си на активен гражданин, не активен политик и на президента Плевнелиев, който иска и до края на живота си да подкрепя смисъла. А какъв по- голям смисъл от това младите хора в България да видят смисъла, техните герои да бъдат не тоя или оня олигарх , който има фолк певица за жена и Бентли или Ролс-Ройс, а героите на България да бъдат тези, които по правилата, с идеите си успяват да действат глобално”.
 
Светът да си избере по-мъдри политици от Тръмп и Путин, призова Плевнелиев.

„Не Тръмп, Путин и това поколение силни лидери, които вече са ми безразлични на мен, защото са неспособни да облекат идващата индустриална революция в институционалност, но много е важно, приятели, за кого ще гласуваме след Тръмп, за кого ще гласуваме след Путин.  Дали следващите лидери, защото хоризонтът е точно такъв, следващите пет-десет години новата индустриална революция ще набере страшна сила – изкуствен интелект, блок чейн, интернет на нещата, каквото се сетите, всичко това ще набере страшна сила. И ако нямаме мъдри политици, които на световната сцена да го облекат в институции и правила, ще се сбъдне негативният сценарий –пълен хаос”, каза Плевнелиев.

Ако след силните лидери дойдат мъдри лидери, които да поставят началото на правилата не само за мир, а за устойчив мир, не само за развитие и индустриална революция, а за устойчиво развитие,  тогава ще се сбъдне позитивният сценарий, прогнозира Плевнелиев.
„Ние можем да стигнем в 21 век далеч отвъд Луната, Марс и нататък”, отбеляза той.

Кой от двата сценария ще се случи, зависи от гражданите и техните избори. Гражданите трябва да са активни, да гласуват мъдро, а не на базата на пропаганден сценарий, а институциите трябва да са обърнати към надграждането на правила, посочи още Росен Плевнелиев.