Плевнелиев очаква мерки по случая с Флоров, дори отстраняването му от длъжност
Плевнелиев очаква мерки по случая с Флоров, дори отстраняването му от длъжност / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Темата обобщава Павел Хаджиев
63507
Темата обобщава Павел Хаджиев
  • Темата обобщава Павел Хаджиев

Служебният министър на вътрешните работи трябва да съдейства на прокуратурата и да предприеме мерки във връзка с казуса с директора на ГДБОП Станимир Флоров, така че прокуратурата да бъде подкрепена. Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод скандалните разкрития за връзките на Флоров с наркотрафик и образувано досъдебно производство срещу него.

По думите на държавния глава министър Петя Първанова трябва да покаже пълно съдействие и желание прокуратурата да си свърши добре работата. Аз моля служебния министър да вземе незабавни мерки, включително ако тези мерки включват спешното отстраняване от длъжност на Станимир Флоров, предаде БГНЕС.

По-рано днес прокуратурата образува досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров. След проверката, която започна преди два дни заради получени класифицирани документи в прокуратурата, Софийска градска прокуратура изиска от МВР и ДАНС оперативните дела, водени срещу Флоров.

От анализа на получените по електронен път материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела - общо четири. От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл.302а - подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай.

Плевнелиев очаква мерки по случая с Флоров дори отстраняването му от длъжност
netinfo

Днес президентът Росен Плевнелиев се срещна с директорите на Служба „Военна информация” и на Националната разузнавателна служба - Веселин Иванов и Драгомир Димитров, с председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов и с министъра на отбраната Тодор Тагарев.

След разговорите държавният глава изрази притеснение от констатациите на прокуратурата, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано използване на СРС. Държавният глава изрази надежда служебният министър на вътрешните работи да вземе спешни мерки чрез създаване на работещи междуведомствени и вътрешноведомствени правила за използването на специални разузнавателни средства.

„Считам, че е абсолютно недопустимо да има „капчица” съмнение, камо ли да се окаже и вярно, че в една демократична и правова държава могат политици, граждани, включително и държавният глава, да бъдат подслушвани”, коментира Плевнелиев.

В тази връзка той изрази увереност, че действията на прокуратурата са правилни и им пожела да действат адекватно, бързо и да стигнат до край, допълва БТА.

Президентът посочи, че това, което е констатирала прокуратурата, е че през годините не е имало строен ред за използването на СРС-та. „Затова вярвам, че всички трябва да си напишат урока”, каза Плевнелиев и заяви, че „МВР спешно трябва да си преразгледа правилата в самата система, за да има силен контрол вътре в МВР по използването на СРС-та”.

Плевнелиев очаква мерки по случая с Флоров дори отстраняването му от длъжност
netinfo

Плевнелиев изтъкна още, че ще се обърне към 42-то Народно събрание с молба за предприемане на ясни и категорични законодателни действия за недопускане за нерегламентирано подслушване. Той допълни, че дали това ще стане като се изнесе службата, свързана с използването на СРС извън МВР, дали ще стане, когато се въведат механизми на независим парламентарен контрол или на други институции, които биха могли да играят тази роля, го оставя на волята и на професионализма на депутатите от
следващия парламент.

„Трябва да се предприемат законодателни мерки и инициативи, защото ситуацията в момента е неприемлива”, категоричен беше Плевнелиев.