/ Thinkstock/Getty Images
Масово допитване се провежда сред родителите в цялата страна за това дали искат камери в яслите и детските градини.
 
До допитването се стигна след протести на родители под надслов "Не на насилието над децата в детските градини". Основното искане беше поставяне на видеонаблюдение вътре в групите, в които са децата. Директорите потвърдиха, че това е възможно, стига да имат съгласието на всички родители.

Вместо камери в детските градини, предлагат антистрес програми за учители
 
От Инициативния комитет на родителите, борещи се за камери в детските градини, твърдят пред NOVA, че получават редица сигнали за нередности при провеждането на анкетите.
 

В една от столичните детски градини се търси мнението на родителите, но в анкетата е написано и това на учителите, които казват, че ще са "възмутени и обидени, ако се постави видеонаблюдение". Директорът твърди, че това не е опит за натиск. "Не виждам проблем да бъдат информирани родителите за мнението на педагозите. Защото трябва да се постигне консенсус. А за да има консенсус трябва да бъдат запознати и двете страни”, казва Таня Билорова.
 
Майка от друга градина казва, че й дали анкетата с "осъдително отношение и искрено негодувание и с подкана да внимаваме какво ще отговорим".

Родители на протест срещу агресията в детски градини и ясли
 
Столичната 117-та градина е една от малкото детски градини, в които анкетата е анонимна. Попълва се само номерът на групата, която посещава детето. Анкетата се попълва вкъщи и не се предава директно на учителите, а се слага в специална кутия на входа. Когато допитването приключи, кутиите ще се отворят, а отговорите "за" и "против" ще се преброят в присъствието на родителите.
 
Остава въпросът кой ще плати за видеонаблюдението, ако се стигне до там. Уверението на общината засега е, че ще съдейства за поставянето на камери там, където всички родители са съгласни.
Нова тв