/ ThinkStock/Getty Images
Задължително видеонаблюдение в яслите, детските градини и училищата не трябва да има, около това се обединиха всички участници в срещата, която се проведе днес в Министерството на образованието и науката, с изключение на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. На нея бяха обсъдени мерки за преодоляване на агресията в учебните заведения и за подобряване на взаимодействието между родители, учители и институции. Протестите, организирани от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, продължават. Утре те ще са във Велико Търново, а в неделя – в Перник, обяви председателят на инициативния комитет Васил Николов.

Брутално отношение в детска градина „Брезичка“. Спретнаха същински трилър със скандално видео (СНИМКИ)

Какви ще са наказанията след шокиращите кадри от детската градина в Бургас? (ВИДЕО)
 
В срещата взеха участие зам.-министри от ресорното ведомство, представители на Националното сдружение на общините, Държавна агенция за закрила на детето, учителските синдикати и на различни неправителствени организации.
 
Сериозен проблем е, че родителите нямат информация какво се случва в учебните заведения, затова от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система настояват да има видеонаблюдение, което да е законово регламентирано, посочи Васил Николов.
 
„Ние пак сме внесли законова инициатива, ще видим в крайна сметка като заработи тази работна група, дали няма възможност да бъде описано това нещо в закон, защото в момента нямаме закон, регламентиращ това видеонаблюдение, което може да каже категорично“, посочи Николов.

Родители на протест срещу агресията в детски градини и ясли
 
Становището на останалите участници в срещата, обаче, беше, че видеонаблюдението ще създаде нови проблеми, вместо да реши съществуващите. Според тях, с него се нарушава закрилата на личните данни и неприкосновеността на личността. То пречи на личностното развитие и на доверието между родители и учители.
 
„Господин Николов продължава да бъде единственият участник в нашата среща, който е толкова категоричен за необходимостта от видеонаблюдение. По-скоро всички участници в срещата се обединихме около това, че задължително, масово, 24-часово наблюдение в детските градини и училищата е нещо, което по-скоро би имало крайно негативен ефект и не би решило проблеми, а напротив - би отворило много по-сериозна врата за много по-големи проблеми, както за самите деца, така и за самите родители и разбира се и за учителите най-вече, които трябва да работят в изключителен стрес. Не става въпрос за това дали чакаме закон или, че търсим някакво законодателно решение, а напротив - по-скоро всички останали участници бяхме категорично против това да се говори за такъв тип видеонаблюдение“, каза зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Семейство съди учителка, обвинена в побой над дете
 
В момента видеонаблюдение се изгражда само при изричното съгласие на всички родители и учители и въобще на работещите в съответното учебно заведение.
 
На срещата бяха обсъдени различни мерки за преодоляване на агресията в учебните заведения, сред които изработването на антистрес програми за работещите в училищата и в детските градини и намаляване на броя на децата в групите, а от Синдиката на българските учители предлагат да се сключват договори между родителите и ръководството на съответното заведение, защото, според неговия председател - Янка Такева, там, където има такива договори, проблеми няма.

Монтират паник бутони в детска градина след нападение на родител