протест срещу насилието в детските градини
протест срещу насилието в детските градини / /фото: Тина Соколова, Дарик радио
Родители от Панагюрище заведоха дело срещу учителка, обвинена в побой над детето им. Гражданският иск не е финансов. Искат справедлива присъда. Целта им е в училищата и градините да не се допускат хора, склонни към насилие.

Скандалът със сина на семейство Налбантови нашумя през есента на миналата година. На 4 септември малкият Кристиян, който тогава бил на 2 години и 3 месеца, тръгнал за пръв път в детска градина „Пролет“, а на следващия ден дядо му го взел с насинено лице. Госпожата в групата му – Павлина Ерова, обяснила, че момченцето е захапано от по-голям батко. Близките не вярват на тази версия, защото нараняванията били и от двете страни, а самото дете разказало, че е бито от учителката.

протест срещу насилието в детските градини
битото дете в детска градина в Пазарджик /фото: Тина Соколова, Дарик радио

Първото заседание от процеса е насрочено за 13 март. Родители от Пазарджик са готови на този ден да организират мирно присъствие пред Съдебната палата в Панагюрище в знак на съпричастност към семейство Налбантови.

Родителите на Кристиян след инцидента са извадили медицинско, в което пише, че по лицето му има следи от удари на възрастен. Подали са жалби в полицията и прокуратурата. Досъдебното производство обаче е прекратено поради липса на доказателства. Учителката се възползвала от правото си на ранно пенсиониране, а в Панагюрище се говорело, че е получила награда по този повод.

От общината в средногорския град обаче категорично отрекоха Ерова да е награждавана от тях. Неин работодател е директорът, който отговаря за всички дейности в градината, включително за сключване, изменение и прекратяване на трудови договори. Кметът не е в трудови правоотношения с педагогическия персонал. Конкретно по случая с Кристиян Община Панагюрище е съдействала активно на всички компетентни институции, увери говорителката на ведомството Радка Костуркова.

протест срещу насилието в детските градини
Георги Налбантов - баща на битото дете /фото: Тина Соколова, Дарик радио

Бащата на детето – Георги Налбантов, казва, че за такова посегателство в Наказателния кодекс са предвидени от 5 месеца до 3 години затвор.

Семейството на Кристиян го отглежда само вкъщи, като възрастните се редуват според смените и заетостта си. Когато всички са едновременно на работа, от село пътува стара баба, за да ги отмени за час-два. Много им е трудно, но детето категорично отказва да ходи на градина – страхува се, че госпожата ще го бие, казва майката Теодора Налбантова.

протест срещу насилието в детските градини
майката на битото дете - Теодора Налбантова /фото: Тина Соколова, Дарик радио

Семейство Налбантови бяха сред участниците в родителския протест срещу насилието в детските градини и училищата, проведен на 11 февруари в Пазарджик. Той беше вторият от поредицата митинги в цялата страна, избухнали след излъчването на скандални записи от бургаска детска градина, от които се вижда как учителка блъска и удря 4-годишни свои възпитаници. Проявите са в подкрепа на 14 предложения за промени в образователната система. Те вече са внесени в Парламента. Предстои да бъдат обсъдени на 15 март. Дотогава протестите продължават в други градове в страната.

Приоритетна мярка срещу насилието е монтирането на видеонаблюдение в градините и училищата и възможност за онлайн достъп до записите. Освен това е важно да се създаде независима комисия и тя да проверява случващото се в учебните и детските заведения, а ако има проблем, да предприема адекватни решения, за да не бъдат потърпевши малчуганите. Поне веднъж годишно да се правят тестове и събеседвания за оценка на състоянието на работещите с децата – не само учители, а целия персонал. Друго искане е да се назначат достатъчно подготвени кадри за работа с деца със специални образователни потребности – това ще бъде не само от полза за малките, ще улесни и работата на преподавателите.

Поставен е акцент и върху наказанията при доказана агресия срещу деца. Дисциплинарно уволнени учители след време може отново да се върнат в системата или да бъдат наети да се грижат за малчугани в семействата им. Затова трябва да бъдат съдени според деянията им, за да коригират поведението си. Редно е за насилниците да има информация, за да знаят бъдещите им работодатели на какви хора се доверяват, казва една от координаторките за Пазарджик – Женет Радевска Спасова.

Протестът предизвика и отрицателни коментари – включително на специалисти, работещи с деца, от които инициаторите са най-възмутени. Очевидно макар да не се проявява така брутално, както в Бургас, в Пазарджик насилието също е проблем на образователната система.

Обнадеждаващо е, че протестите се радват на широка подкрепа от учители в Пазарджик. Те от една страна се обявяват категорично против насилническите способи на преподаване, а от друга – одобряват предлаганите мерки за подобряване на условията в училищата и детските градини.