/ netinfo
Пишат по-тежки наказания в НК за домашното насилие
96632
Пишат по-тежки наказания в НК за домашното насилие
  • Пишат по-тежки наказания в НК за домашното насилие
Дебненето, преследването и психологическият тормоз над жени да стане престъпление срещу личността, обмисля правителството. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева по време на конференция за бъдещето на жените.
 
Според цитираните от нея данни около 35% от убийствата или опитите за такива на жени у нас са извършени от техен настоящ или бивш съпруг или партньор, а други 25% от техен брат, син, внук или друг близък роднина, което поставя въпроса за ефективната защита от домашното насилие.

Правителството оттегли Истанбулската конвенция

Министерството на правосъдието предвижда допълнения на наказателните състави, свързани с убийства или телесна повреда, с които да бъдат инкриминирани всички форми на домашно насилие, стана ясно от изказването на ресорния министър.
 
На първо място тя посочи дебненето и преследването на жертвите, което в момента не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.
 
Психичното насилие също не се наказва като самостоятелно престъпление, а е широко разпространена форма на насилие, допълни Цачева. Тя посочи като примери вербалното насилие чрез обиди, публичнотото злепоставяне, както и лишаването на жертвата от пари за издръжка.
 
Няма да има референдум за Истанбулската конвенция

Обмислят се и промени, свързани с наказателния процес срещу извършителя и допълнителна защита на пострадалия. Такава мярка е незабавното информиране на пострадалия, когато извършителят избяга или бъде пуснат на свобода по-рано или окончателно.
 
Цецка Цачева увери, че всяко едно от предложенията ще бъде много добре обмислено и прецезирано. 
БТА