/ БГНЕС
Дискусията за насилието срещу жените спря още преди да е започнала, смята тя
Илияна Йотова разкритикува оттеглянето на Истанбулската конвенция
96533
Илияна Йотова разкритикува оттеглянето на Истанбулската конвенция
  • Илияна Йотова разкритикува оттеглянето на Истанбулската конвенция
Вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува оттеглянето на проекта за ратификация на Истанбулската конвенция и заяви, че не можем да се гордеем с постигнатото в борбата с домашното насилие. Йотова коментира темата по време на конференция за равнопоставеността между мъжете и жените.
 
Правителството оттегли Истанбулската конвенция

Според нея политиката за равнопоставеност между половете у нас бележи регрес, а сред причините са икономическата криза и разрастването на сивата икономика. Вицепрезидентът постави на дебат проблема с мнимите ценности, които се пропагандират с цел нарушаването на права и посочи като доказателството за това разразилата се буря около Истанбулската конвенция.
 

БГНЕС

"Много се изговори по тази тема, при това от политици и държавници, които, гарантирам, дори не си дадоха труда да прочетат този документ. В бурния поток на популистки изказвания най-малко се чу гласът на жертвите - на тези, които страдат от домашно насилие. Говорихме за всичко друго, но не и за насилието", каза тя.
 
Няма да има референдум за Истанбулската конвенция

"Какво постигнахме? Не можем да сме горди от това, което направихме. В деня, в който конвенцията бе изтеглена от Народното събрание, едно младо момиче в столицата загуби живота си, зверски пребито от приятеля си, за който са знаели съседите, роднините, полицията. Ще кажете, че една конвенция не е панацея и ще бъдете прави. Но къде е волята за промяна на законите, къде е волята като хора да се справим с тези чудовищни случаи", запита вицепрезидентът.
 
"Дано ние с поведението си не сме дали допълнителна сила и увереност на насилниците, че могат да продължават така, защото ще останат безнаказани", апелира още Йотова.