Правосъдният министър Цецка Цачева
Правосъдният министър Цецка Цачева / БГНЕС, архив
По предложение на премиера Бойко Борисов Министерският съвет е приел решение, с което оттегля внесената в НС за ратификация конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие и за отмяна на решението на правителството, с което е одобрен законопроектът за тази ратификация. Това съобщи пред журналисти правосъдният министър Цецка Цачева.
 
Правителството оттегли Истанбулската конвенция

Внесеният законопроект за ратификация предизвика широк обществен дебат, в който се чуха гласовете на много граждани, на НПО, на Българската православна църква, на други религиозни вероизповедания, отбеляза Цачева. Група народни представители внесоха искане в Конституционния съд за даване на отговор дали Конвенцията на Съвета на Европа противоречи на Конституцията на България, напомни правосъдният министър.
 
Борисов за Истанбулската конвенция: Щом хората са уплашени – махаме я, връщаме дебата отначало

При така създалото се обществено напрежение, при ясно заявената воля на премиера в негово интервю от средата на февруари, че Конвенцията може да бъде ратифицирана от НС само при наличието на консенсус, стъпката, която предприе МС, е обоснована, каза министърът.
 
В отговор на въпрос Цачева изтъкна, че е необходимо да бъдат направени промени в сегашни закони във връзка с превенцията и противодействието на насилието над жени, в това число и домашното насилие. Става дума за промени в две групи - изменения в НК и в Закона за домашното насилие, като по двата проекта вече се работи.

ГЕРБ иска КС да се произнесе за Истанбулската конвенция (ВИДЕО)

В момента, в който бъде постановено конституционното решение, имаме готовност да внесем съответните изменения през МС в НС, заяви правосъдният министър.
БТА