/ БГНЕС
ГЕРБ ще иска Конституционният съд да даде преценка дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията, стана ясно по време на нарочен брифинг.

ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция (ОБЗОР)
 
"Конвенцията е подписана, но не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на Конституционния съд ще даде водещ правен норматив за обществен дебат, който ние смятаме, че ще бъде полезен на българското общество, за да формират участниците в него добре аргументите си", коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов.
 

Брифинг на ГЕРБ в Народното събрание

Публикувахте от Политическа Партия ГЕРБ в 31 януари 2018 г.
Очакванията на управляващите са магистратите да дадат отговор на един от най-критичните въпроси, а именно за брака като съюз между мъж и жена. "Смятаме, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще преодолее и негативната нагласа и спекулациите, които за съжаление битуват в обществения дебат", допълни Кирилов.

Как Истанбулската конвенция заплашва семейство като основна ценност?
 
Той информира, че вече е започнало събирането на подписите и подготовка на мотивите за самото искане. ГЕРБ няма да се откаже от християнските ценности, коментира Тома Биков. Нямаме нито скрити, нито открити намерения за въвеждане на гей бракове, нито 3-и, 4-и или 5-и пол, допълни той.

Междувременно БСП обяви, че не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса.

„Барометър България“: Българите не искат да се ратифицира Истанбулската конвенция

Предлага се преформулиране от: "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?".

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

От ГЕРБ приветстваха левицата за решението.