/ Росен Плевнелиев
Президентът Румен Радев не е изразил ясната си позиция по повод Истанбулската конвенция, заяви държавният глава в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

„Барометър България“: Българите не искат да се ратифицира Истанбулската конвенция
 
"За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни", каза Росен Плевнелиев по време на 12-ата среща на бизнеса с правителството.

Как Истанбулската конвенция заплашва семейство като основна ценност?
 
По думите му няма как да се ходи в Европа и да се твърди, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи, а същевременно българският президент да няма позиция.

Митрополит Гавриил се поправи за асоциацията на „джендър“ с „ад“, бил подведен
 
Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила своето мнение в подкрепа на конвенцията, но Румен Радев не го е сторил. Затова той апелира всички български институции да определят позицията си по този въпрос.

Според него чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани. По думите на Плевнелиев тя е да не бият българските жени. Освен това с ратификацията на този документ ще се даде шанс да утвърдят демократичните устои на българската държавност.

ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция (ОБЗОР)
 
"Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", каза Плевнелиев. Той допълни, че реален дебат по тази тема така и не се е състоял, като и правителството го е подценил.
 
Освен това той счита, че ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, страната ни се приравнява със страни като Йемен и Саудитска арабия, които не гарантират основни човешки права и свободи.
 
БТА