Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова / БГНЕС
Корнелия Нинова
95999
Корнелия Нинова
  • Корнелия Нинова
БСП иска референдум за Истанбулската конвенция. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. По закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако конвенцията вече е ратифицирана, затова БСП иска първо да се спре процесът на ратификация в парламента. „Нека да се направи обществена дискусия и народът да се произнесе“, обясни Нинова.
 
Утре Парламентарната група на "БСП за България" ще внесе необходимите подписи на народни представители в Народното събрание с искане за свикване на такъв референдум.

Светият синод: Истанбулската конвенция отваря вратите към морален разпад

 
По закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако конвенцията вече е ратифицирана, затова искаме първо да се спре процесът на ратификация в парламента, да се направи обществена дискусия и народът да се произнесе, посочи Нинова. Тя отбеляза, че конвенцията е създала огромно напрежение в обществото, има различни мнения, тежка дискусия. По думите й няма яснота какви национални закони трябва да се променят след нейното ратифициране.
 
Продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция що се отнася до насилието над жени, деца и домашното насилие. Смятаме, че това е верният път“, каза лидерът на социалистите. „Внесохме промени в Наказателния кодекс, сега ще предложим изграждане на центрове за пострадали от насилие“, добави тя.

Радев: Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция
 
По възможността Истанбулската конвенция да се ратифицира с резерви и към нея да се приеме тълкувателна декларация, Корнелия Нинова коментира, че в самата конвенция е записано по кои текстове могат да се изразяват резерви чрез такива декларации и спорните текстове за българското общество не са сред тях. Тази тълкувателна декларация просто би била прах в очите на хората, за да успокои духовете, смята лидерът на БСП.
 
Адвокат: Истанбулската конвенция е опасен документ, опит за социално инженерство

Още повече, че имаме вече прецедентът на Полша, която е ратифицирала с декларация и в последствие тази декларация не е призната като правен акт, добави тя. От БСП не одобряват текстовете, с които се въвежда понятието "социален пол" и се говори за нестереотипни роли на пола.
БТА