Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Румен Радев за сектор сигурност
95992
Румен Радев за сектор сигурност
Маргарита Колева обобщава отговорите на президента на журналистически въпроси на пресконференцията
  • Румен Радев за сектор сигурност
  • Маргарита Колева обобщава отговорите на президента на журналистически въпроси на пресконференцията
В края на първата година от своя мандат президентът Румен Радев разкритикува състоянието на сектор "Сигурност" и го определи като критично. На фона на постигнатия консенсус за развитието и модернизацията на сектора с малки изключения този консенсус не беше материализиран, заяви държавният глава по време на отчитането на първата година от мандата.

Той акцентира също върху нужната борба с корупцията, отстояването на свободата на словото, усилията за прозрачност на управленските решения и харченето на публичните средства.

"Тенденциозно създадената парламентарна комисия за нов изтребител блокира цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. Министерството на отбраната бе принудено да налива значителни средства в техника, която не носи съвременни способности. Но и това не се случи поради липсата на подготвени договори в края на годината, което доведе до още по-тежко положение - нито нова, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка определените в бюджета стотици милиони за модернизация потънаха в отработения механизъм за харчене на излишъка. Проблемите на личния състав остават нерешени и като окомплектованост, и като мотивация. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакваното", каза държавният глава.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

ГАЛЕРИЯ: Първата година на Румен Радев като президент

На пресконференцията за първата година от мандата си президентът посочи, че сега не е моментът да се ратифицира Истанбулската конвенция. По думите му не трябва да се подписва документ, без да е дебатиран у нас и без да знаем какво реално следва от него. Не може от сърцето на Европа да се дават декларации, че ние ще приемем тази конвенция, преди да се е произнесъл българският парламент, без да е изчерпан един задълбочен дебат по темата в българското общество, посочи президентът.

Той каза още, че зад благородната инициатива да се намали насилието над жени и деца прозира друга идеология. Радев отбеляза, че конвенцията разединява обществото.
Държавният глава призова депутатите да проявят разум. На въпрос на Дарик, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция, дали държавният глава е обмислял да сезира Конституционният съд или да наложи вето, Радев каза, че очаква депутатите да изразят своята свободна воля най-вече като родители.


Според Румен Радев има много по-важни теми от тази конвенция като бедността, престъпността, корупцията, демографската катастрофа, които в момента трябва да бъдат приоритет пред българското правителство и Народното събрание. Той подчерта, че изчезваме като нация и правителството и парламентът трябва да запретнат ръкави и час по-скоро да си напишат домашното.


Радев: Парламентарната република атрофира

Президентът Румен Радев
БГНЕС

И президентът Радев, и вицепрезидентът Илияна Йотова увериха, че нямат разнобой помежду си по отношение на Истанбулската конвенция. Йотова подчерта, че ще продължи да работи за ограничаване на насилието над жени и деца, но също смята, че трябва да има широк обществен дебат по документа. По отношение на вота на недоверие към кабинета, дебатите по който бяха вчера, а утре предстои гласуване в пленарна зала, президентът каза, че го приема като част от усилията на обществото да се противопостави на корупцията в страната, каквато очевидно има.

Попитан как работи с останалите институции и конкретно с парламента и правителството, Радев каза, че между институциите няма война. Президентът обаче посочи, че има ценностни различия и сподели, че не приема български премиер и германски канцлер да оповестяват решение за покана към чужд държавен глава, за което президентът да научава от медиите. Радев каза, че не приема това като обида към себе си, а към България и обясни, че то противоречи на духа на Конституцията.

Адвокат: Истанбулската конвенция е опасен документ, опит за социално инженерство

Попитан колко често се вижда с лидера на БСП Корнелия Нинова, той каза, че се среща с нея толкова често колкото и с премиера и председателя на НС. Президентът каза, че има своите позиции и виждания по редица въпроси и няма нищо страшно да са близки с позициите на една или друга политическа сила и е съвсем нормално тази политическа сила да бъде БСП, която е издигнала неговата кандидатура за поста държавен глава.

Радев каза, че не възнамерява да създава свой политически проект.