Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова / БГНЕС
Държавният глава Румен Радев декларира, че дейността му като президент през следващата година ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите. Това каза той на пресконференция с вицепрезидента Илияна Йотова по повод на изминалата първа година от встъпването им в длъжност.

ГАЛЕРИЯ: Първата година на Румен Радев като президент

За първата година обнародвах 86 закона, като на пет наложих вето,
каза президентът и допълни, че е упражнил това право в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват и не гарантират правата на хората.

"Парламентарната република атрофира", смята Радев. „Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско", допълни той.
 
НА ЖИВО: Президентът Румен Радев отчете една година като държавен глава

НА ЖИВО: Президентът Румен Радев отчете една година като държавен глава

Публикувахте от Новините на NOVA в 24 януари 2018 г.

Няма война между институциите, категорично заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос на пресконференцията. По думите му има определени ценностни разминавания.парламента работим в рамките на законите, с премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно, и то ефективно. Но не приемам например български премиер и германски канцлер да оповестяват своето решение за покана на чужд държавен глава в България, а българският президент да го научава от медиите. Това не смятам за обида към мен, а към България, и това нарушава духа на Конституцията", коментира президентът Радев.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото за справяне с проблема корупция, коментира държавният глава, като добави, че оценява всяко усилие в тази насока.

Радев отбеляза, че със соцлидерката Корнелия Нинова се вижда толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на Народното събрание.

Президентът се отчита за първата година от мандата

Държавният глава заяви, че през изминалите месеци неотклонно се е ръководел от принципите, че българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Според него в годината, когато се отбелязваме 140 години от освобождението, трябва да се извадят българо-руските отношения от ледената епоха, в които са заварени от него.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

Президентът е категоричен, че трябва да отстояваме демократичните си права. Той посочи, че ще настоява за прозрачност на собственост, управленски решения и харчене на публични средства, ще стимулира обществения дебат за свободата на словото. "Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка“, заяви президентът.
БТА, Фокус