двойка насилие скандал
двойка насилие скандал / ThinkStock/Getty Images
Привържениците на ГЕРБ са готови да подкрепят „социалния пол” за разлика от симпатизантите на Обединени патриоти, БСП и ДПС. Темите на Истанбулската конвенция разделят обществото, макар и без да се стига до крайности. 50% отхвърлят понятието „социален пол”. 38% обаче са склонни то да бъде въведено. Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но все пак 7% от тях смятат, че е нормално мъжът да удари жената. Изводите са от поредния бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 801 души на възраст 18 и повече години. Изследването е проведено на 15 и 16 януари.

БСП ще гласува "против" ратификацията на Истанбулската конвенция
 
50% от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол. 38% заявяват, че най-важно е кой как се чувства. Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни.
 
В същото време обаче обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.

Трябва дебат за Истанбулската конвенция, смята президентът
 
Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не.

хора население
ThinkStock/Getty Images

Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи. Разбира се, идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

На какво ни учи дефиницията за "социалния пол"?
 
Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 000 души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на „Галъп интернешънъл“. Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван.

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие