БСП ще гласува "против" ратификацията на Истанбулската конвенция

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
На днешното си заседание Националният съвет на БСП прие позиция "против" ратификацията на Истанбулската конвенция.

В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно, пише в позицията.

Форумът е решил БСП да внесе в Народното събрание законодателни текстове, с които да гарантира ефективната борба с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенция за защита на жените от всички форми на насилие. Социалистите ще искат промени в наказателното законодателство за най-строго преследване и наказване на насилниците и да се инкриминира "домашното насилие", "насилствените бракове" и "принудителното съжителство на съпружески начала", както и други строги мерки.

В БСП се скараха заради „социалния пол”. На закрито заседание на Националния съвет на партията, лидерът й Корнелия Нинова и лидерът на ПЕС Сергей Станишев влязоха в сблъсък заради ратификацията на Истанбулската конвенция. Станишев настоява за приемане на документа, дори намекнал, че в противен случай БСП може да бъде изключена от семейството на европейските социалисти.

БСП и ДПС се скараха заради вота на недоверие - има ли разрив в отношенията им?

Според Нинова обаче има национални теми, които стоят над европейските. Разнопосочни са позициите и сред членовете на Националния съвет на левицата. Изразени са дори мнения, че приемането на конвенцията е все едно да се вкарат порно сцени в романа „Война и мир”.

Протест в защита на Истанбулската конвенция пред НС

Въпреки ,че преди дни БСП излезе с категорична позиция против Истанбулската конвенцията и настоя Министерски съвет да оттегли решението и документа да не се разглежда в парламента, на днешния пленум на левицата стана ясно, че в партията не са единни по този въпрос. Преди заседанието Сергей Станишев каза, че в България дебатът е изкривен,  че страховете на хората са измислени и силно преувеличени. Те по думите му изместват истинския проблем.

Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има

"Истинският проблем, който не търпи отлагане, е насилието над жените. През последната година 3 жени бяха убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие", обясни той.

Коренно противоположно мнение изрази Светлана Шаренкова.

"Българското законодателство всички тези проблеми ги е решило много отдавна. Както Унгария и други държави не са съгласни да приемат тази конвенция, така и България би следвало да не я приеме", обясни Шаренкова.  

Трябва дебат за Истанбулската конвенция, смята президентът

Славчо Велков смята, че конвенцията няма да бъде ратифицирана от парламента.  

"Аз мисля, че няма да се стигне до ратификация, защото просто няма да се приеме. Като имаме предвид нагласите на някои парламентарни групи, включително и от мнозинството", обясни Велков.

Йотова: Следващите месеци са важни, трябва да разбием стереотипите, които България има навън

Според вицепрезидента споровете около Истанбулската конвенция е можело да бъдат избегнати с широка дискусия по темата, която обаче управляващите не са направили, а са прокарали този важен документ тихомълком през Министерски Съвет.

Споровете на "Позитано" за и против Истанбулската конвенция продължиха повече от три часа.