Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев изрази мнение, че е необходим дебат за Истанбулската конвенция. Държавният глава обърна внимание, че България и сега има закони, защитаващи правата на жените и децата при домашно насилие.

Ратифицирането на Истанбулската конвенция няма да задължи България да въведе еднополовите бракове

Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели“, заяви Радев.


Девет протестни шествия посрещат евроделегатите

По повод очакваните 9 протеста на 11 януари, когато е официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС, държавният глава посочи: „България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи. Разбира се, в законово установените форми“.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

Правната комисия в НС отхвърли ветото на Радев върху антикорупционния закон

По повод отхвърлянето на ветото му върху антикорупционния закон от страна на парламентарната правна комисия, Радев видя в това сигнал за липса на воля за борба с корупцията. „Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около Антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“, коментира държавният глава.

На въпрос дали ще сезира Конституционния съд за антикорупционното законодателство, Радев подчерта, че приетият закон няма да доведе до реални промени, каквито хората очакват.
Фокус