/ Президентство на Република България
Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава известната пианистка и педагог проф. Жени Захариева на церемония на "Дондуков" 2.

Президентът каза в приветствието си, че постиженията на проф. Евгения Захариева-Малеева са ценен принос към развитието и авторитета на националната ни култура. Той посочи, че решението за удостояване с почетния знак е в унисон с високата обществена оценка и международно признание за значимото присъствие на проф. Захариева в съвременното музикално изкуство.

Президентство на Република България

Румен Радев изтъкна, че заедно със своите успехи като изпълнител, който владее големите сцени, проф. Захариева се отличава като уважаван преподавател и общественик с позиция. Проф. Захариева е пример за личност, творец и интелектуалец с модерна и работеща визия за културно сътрудничество и духовен прогрес, каза президентът. Той посочи, че в лицето на Жени Захариева младите изпълнители имат всеотдаен учител, с когото градят своите успехи, а изявените творци - партньор, с когото чертаят устойчиви културни маршрути за сближаване на цели общности и народи.

Президентство на Република България

Проф. Захариева заяви, че винаги се е гордеела, че принадлежи на "държавата на духа". Винаги съм вярвала, че нашето изкуство създава оная духовна атмосфера, която поражда нов светоглед и ценности, за да може да построим желаното от всички нас по-справедливо общество, обществото на устойчивото развитие, каза проф. Захариева.

Президентство на Република България

БТА