ПФ постави акцент на бежанските проблеми и сигурността на срещата с президента
ПФ постави акцент на бежанските проблеми и сигурността на срещата с президента / БГНЕС

Сигурността и бежанските проблеми са сред темите, обсъдени на срещата с Патриотичния фронт, съобщи съпредседателят на ПФ и зам.-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов след днешната среща с президента Росен Плевнелиев в рамките на Месеца на политическите консултации на държавния глава с парламентарно представените политически сили.

Темата за сигурността от Патриотичния фронт разглеждат в две измерения - външно и вътрешно. Вътрешното са проблемите с битовата престъпност, която през последните няколко месеца отново се засилва, и мерките, които трябва да бъдат взети от страна на МВР, посочи Каракачанов.

Във връзка с темата за сигурността той е споделил идеята си за законопроект, с който да се възстанови наборната военна служба и военната подготовка на младите българи.

Каракачанов е коментирал още проблемите със сигурността, свързани с проблемите в Близкия Изток и емигрантската вълна.

През 2016 г. може да бъде подобрена съдебната система, смята президентът

Съпредседателят на ПФ е засегнал и темата за демографската криза, в която по думите му България продължава да се намира, и мерките, които трябва да се вземат. "Стигнахме до общото мнение, че са необходими усилия на всички институции", каза Красимир Каракачанов за демографския проблем.

Той посочи също, че е поставил темата за енергетиката, за монополите, проблемите с цената на тока. "Ние смятаме, че има резерви за това цената на тока не само да не бъде вдигана, но и да се доведе до още по-голямо намаляване на загубите в НЕК", коментира съпредседателят на ПФ.

На срещата са били коментирани проблеми, свързани с външната политика. "Споделих нашето становище, че българската външна политика трябва да бъде балансирана", посочи Красимир Каракачанов, който е поставил също темата за балканската политика и за българските общности.

В отговор на въпрос Каракачанов каза, че е засегнал и темата за промени в изборния кодекс, като е пояснил виждания на ПФ, откроявайки задължителното гласуване и активната регистрация, както и за гласуването в чужбина.

В отговор на въпрос за бежанския проблем Каракачанов коментира, че политиката на България към момента, с изграждане на граничните съоръжения и с това, че граничната полиция си е вършела работата и е регистрирала имиграцията, е довела до това, че страната ни не е атрактивна за големи бежански маси. "Политиката на България трябва да бъде ясна и категорична - този, който желае да получи статут на бежанец, с документите си отива на ГКПП. Никакви хора не трябва да бъдат допускани за нелегално преминаване на българската граница", добави Каракачанов.

В отговор на въпрос той коментира, че основният проблем е нестабилността в Близкия Изток, ролята на Турция в тези процеси и опитите й, по думите му, с огромните бежански маси на нейна територия да изнудва ЕС. "Липсата на единна европейска позиция през тези няколко години и през последните месеци, когато кризата е най-сериозна, доведе до този проблем с нелегалната емиграция", коментира той. По думите му трябва да има ясна и категорична позиция на целия ЕС за недопускане на нелегалното навлизане.

На традиционните политически консултации се обсъждат приоритетите на парламентарно представените партии за 2016 г. По-късно днес президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на Реформаторския блок.

Източник: БТА