Петкова: Прави се всичко необходимо за възстановяване на електрозахранването
Петкова: Прави се всичко необходимо за възстановяване на електрозахранването / снимка: БГНЕС

Състоянието на енергийната система в страната е аварийно заради тежките метеорологични условия. Това каза на брифинг в Централното диспечерско управление министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от агенция „Фокус".

„На територията на ЧЕЗ населените места, които са без електрическо захранване, са 86, по данни на EVN - 658 и по данни на "Енерго-про" - 11. Ситуацията е усложнена, но екипите са на място. Най-тежко е състоянието в южната и югоизточната част на България, където в критично състояние бяха на територията на областите Смолян, Кърджали и Хасково", отчете Петкова.

Към 13.00 часа е възстановено електричеството в Смолян, Пампорово, Златоград, Чепеларе, Самоков в курорта „Боровец".

Тя посочи, че всичко онова, което е необходимо да се прави от държавата, се прави. „Условията, при които се работи, са изключително тежки. Добре работим в синхрон с електроразпределителните предприятия. Всички трябва да проявим разбиране, тъй като метеорологичната ситуация е усложнена. 6 подстанции са изключени аварийно. Екипите на ЕСО работят отлично", уточни Петкова.

По отношение на язовирите и касадите, министър Петкова заяви, че са взети всички мерки. „Да се надяваме, че положението ще бъде овладяно предвид обилното снеготопене", каза още Теменужка Петкова.