Путин използва корупцията като външнополитическо средство, смята премиерът
В интервю за германския вестник "Велт ам Зонтаг" българският премиер Кирил Петков заяви днес, че в България се извършват поредица от хибридни атаки. Те са наказание за ясната позиция на София на страната на Украйна, смята премиерът, предаде БНР.

В интервюто Петков казва, че срещу България е организирана голяма битка, като най-тежка е била кибератаката срещу българските пощи, които непосредствено преди Великден са попречили на изплащането на пенсиите. Атакувано е и електроснабдяването.

Те мобилизираха всички сили. Така например изведнъж се появи една странна опозиция. Демонстрантите развяваха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Вече мислех, че ще влязат при мен“, посочва премиерът.

Петков: Войната в Украйна ни постави пред жизненоважни избори

Той признава и, че Русия има много т. нар. "приятели и сътрудници" в България, а в руското посолство работят 118 служители, което е нелогично много за малка страна като България.

Българският премиер отново казва, че зависимостта от Русия и проблемът с корупцията са двете лица на един и същи проблем.

„Путин използва корупцията като външнополитическо средство. Когато дойдох на власт и започнахме да разчистваме, открихме интересни неща. Съветничка на моя предшественик Бойко Борисов имаше чисто нов джип в гаража си. Тя го караше, но колата бе платена от строителна фирма, изграждала тръбопровода "Турски поток". За него са дадени 1,5 милиарда евро от парите на българските данъкоплатци, а той не докарва газ на България - служи изключително на руските геополитически интереси, тъй като прекарва газ встрани от Украйна през Турция към Сърбия и Унгария“, посочва още премиерът в интервюто.

Плевнелиев: Това, което Петков прави, е огромна политическа грешка

Петков припомня и че преди идването му на власт без причина е отказан по-евтин газ от Азербайджан, което би намалило зависимостта от „Газпром“.

Пред "Велт ам Зонтаг" Кирил Петков споделя и, че за съжаление българското правосъдие продължава да не работи независимо:

"Главният прокурор Иван Гешев все още е под контрола на бившия премиер, а ние не разполагаме с мнозинство в парламента, за да го сменим. Но знаехме предварително, че борбата ще бъде дълга. Работим в тясно сътрудничество с разследващите органи на Европейската комисия, тъй като корупцията в нашата страна често е свързана с европейските средства", заявява той.
БНР