/ БГНЕС, архив
Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и с представители на компанията „Уестингхаус“, съобщиха от правителствената пресслужба. В разговорите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.
 

Петков


Акцент в срещата бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво.

В момента АЕЦ „Козлодуй“ е изцяло зависима от руския внос. Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от „Уестингхаус“.

Премиерът заяви, че се надява да се изясни кои са препъни камъните, попречили за финалното реализиране на проекта с „Уестингхаус“, подписан още в началото на 2021 г. „Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация“, каза министър-председателят. Участниците в разговорите поеха ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени.

Петков

В хода на срещата ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на „Уестингхаус“ и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури. Затова министър-председателят Кирил Петков пристигна днес на място, за да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България.

Премиерът бе категоричен, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.
МС