/ ThinkStock/Getty Images
Пет месеца условно и 10 000 лв. глоба за 19-годишно момиче, нарушило карантината, съобщиха от прокуратирата.

6-месечни условни присъди и по 10 000 лв. глоба за двама пловдивчани, нарушили карантината

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Свиленград, е осъдена 19-годишно момиче, за това, че за времето от 11:30 часа на 22 март до около 18:45 часа на 23 март, включително в Любимец, нарушила мерки, издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората.

Съгласно  Заповед № РД-01-130 от 17 март на ,инистъра на здравеопазването на Република България във вр. с чл.63 от Закона за здравето и чл.29 от Наредба № 21/2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, като лице поставено под карантина с предписание на РЗИ-Хасково и не е изпълнила задължението си да не напуска адреса на дома си, на който е посочила, че ще пребивава за посочения 14-дневен срок, а именно в Любимец, като деянието е извършено по време на извънредно положение.

Година и половина условно и 20 000 лв. глоба за тираджия, нарушил карантината

От споразумение на Районна прокуратура-Свиленград и защитата на обвиняемата, одобрено от Районен съд, тя е осъдена  на 5 месеца „лишаване от свобода“ условно с 3
години изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева.


По делото е установено, че за горепосочения период от време, 19-годишното момиче напуснала дома си в Любимец и отишла в къщата на свои близки в Харманли, което е установено след извършена проверка на служители на РУ на МВР-Свиленград. Тя е била поставена под задължителна карантина след като се върнала от Германия.

Определението на Районен съд-Свиленград е окончателно.