Пет дела и три проверки се водят за скандала в МВР
Пет дела и три проверки се водят за скандала в МВР / cнимкa: Sofia Photo Agency

Пет дела срещу служители на МВР и три проверки са образувани по скандала във вътрешното министерство. Това съобщиха от Софийската военно-окръжна прокуратура. По най-малко пет разработки е изтичала класифицирана информация към престъпния свят от служители на ГДБОП и Националната следствена служба.

Две от делата са срещу бившият зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов за изтичане на класифицирана информация по разработки срещу шефове на „СИС Индъстрис” и „Винпром - Пещера”. По едното дело обвиняеми са още бившият главен секретар на МВР Илия Илиев, бившият шеф на Икономическа полиция в Дирекция на полицията Иван Радков и началникът "Криминална полиция " във Второ районно – Любомир Иванов. Делата са за издаване на държавна тайна и длъжностно престъпление.

Други три производства са образувани по материалите на вътрешната комисия в парламента, също за разгласяване на информация по разработки. Първите две дела са срещу служители на ГДБОП, третото – срещу служители на Национална служба „Сигурност”. По него се проверява и бившият директор на Националната следствена служба Ангел Александров.

Констатирано е, че са допуснати грешки в две служби на МВР - ДОТИ и отдел „Вътрешна сигурност”. Отделени са материали и са изпратени на СГП, където се водят още три проверки, отново за изтичане на информация - от Агенция „Митници” за фалшивите бандероли, за осветяването на Алексей Петров като агент на НСС и за подкуп от граждански лица, заради подаръците до Иван Иванов.

Не са събрани доказателства, че Валентин Петров и Кирил Георгиев са извършили престъпление и срещу тях има отказ да се образува наказателно производство.