Корнелия Нинова и Атанас Зафиров
Корнелия Нинова и Атанас Зафиров / БГНЕС
ПЕС заплашва БСП с изключване, ако не премисли за Истанбулската конвенция
97726
ПЕС заплашва БСП с изключване, ако не премисли за Истанбулската конвенция
  • ПЕС заплашва БСП с изключване, ако не премисли за Истанбулската конвенция
ПЕС заплашва БСП с изключване, ако не промени позицията си срещу Истанбулската конвенция. От изпълнителното бюро на БСП заявиха, че застават зад лидера си Корнелия Нинова и няма да се поддадат на натиска на европейските социалисти да променят позицията си и да подкрепят конвенцията. От своя страна Нинова предупреди, че ако Националният съвет на социалистите се огъне, тя ще се съобрази с решението им, но ще подаде оставка. Заместник генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек отрече твърдението за заплахи, посочвайки, че "Партията на европейските социалисти не борави с ултиматуми, нито упражнява натиск лично срещу някого".

Корнелия Нинова се обяви против гей-браковете
 
По-рано днес стана ясно, че на пленума на Националния социалистически съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова е казала, че над партията има натиск от страна на ПЕС. Причината за това е отказът на БСП да промени позицията си и да подкрепи Истанбулската конвенция. От думите на Нинова станало ясно, че заплахите от страна на ПЕС са за изключване на БСП. Нинова обаче заявила, че е категорична в отговора си.
 
Малко по-късно Атанас Зафиров, който е член на изпълнителното бюро на БСП, каза, че партията твърдо застава зад лидера си: "Ако по някои от точките имаше доста сериозни и разгорещени дебати, по този въпрос пленумът показа забележително единство зад лидера си. Няма никаква промяна в нашата позиция и няма да има, независимо от всички спекулации".

Арести при шествията в София
 
Нинова иска решение от Националния съвет дали БСП да промени позицията си за Истанбулската конвенция, за да не бъде изключена от ПЕС. От своя страна лидерката предупреди, че ако съветът се огъне на натиска от страна на европейските социалисти, тя ще се съобрази с решението им, но ще подаде оставка.

„Информацията, че 30-членна делегация на ПЕС, водена от генералния секретар Ахим Пост, е посетила София този уикенд е фалшива новина. Всички интерпретации по темата са безпочвени. Затова и не намираме за необходимо да се коментират подобни реакции. "Партията на европейските социалисти не борави с ултиматуми, нито упражнява натиск лично срещу някого. Винаги сме се придържали към открит диалог с всички партии помежду ни в нашето политическо семейство“, заявява Джакомо Филибек.