ПЕС не можела да се справи само с мъглата
ПЕС не можела да се справи само с мъглата / netinfo

Вратите на ЕС са отворени за Западните Балкани, може би това не е възможно сега и утре, но перспективата е налице. Това заяви след края на Съвета на Партията на европейските социалисти лидерът Пол Нируп Расмусен в отговор на въпрос на Дарик.

Той призова косовските албанци и сърбите сами да намерят решението на проблема със статута на Косово, което може би ще изисква повече време и търпение. Кървавите конфликти на Балканите преди години бяха резултат от липсата на единна позиция на ЕС, констатира от своя страна премиерът Сергей Станишев.

Още снощи по време на форума той призова ЕС за обща позиция относно статута на Косово. Двамата соцлидери закриха заседанието на европейските социалисти, което се проведе в София.

ПЕС е единствената партия в Европа, която не си пише манифеста за изборите за Европарламента на крак, месец-два преди изборната кампания, отбеляза Станишев. Соцлидерът допълни, че дискусията в София ще бъде важна за манифеста с откроилите се тук идеи за укрепване на силния социален модел на Евросъюза и е важна за самочувствието на БСП като европейска социалистическа партия.

След изборите за Европейски парламент през 2009 година ПЕС да има най-голямата група, пожела евродепутатът Кристиян Вигенин. Президентът на ПЕС Пол Нируп Расмусен заключи, че заседанието на Съвета на партията е отбелязало ключовите насоки в бъдещия манифест, с който европейските социалисти ще излязат в навечерието на изборите за Европарламен след две години. Той посочи, че докато десницата в Европа залага на страховете на хората от чуждите емигранти, то европейските социалисти са за миграцията и интеграцията на Стария континет.

Расмусен похвали премиера Станишев за това, че управлява, без да попада в капана на популизма, въпреки критиките. Той призова ПЕС да осъществи сътрудничество със сродните партии в Япония и Китай, и отбеляза, че сближаването с щатските демократи, особено по въпроса за регулацията на финансовите пазари, вече е факт.

Лидерът на Партията на европейските социалисти обобщи, че европейските социалисти могат да направят всичко, което поискат, както трябва, не могат да променят само времето и да се справят с мъглата, заради която част от делегациите не пристигнаха в София.