Ще предложим бюджет, в който ще бъде разписано 12% увеличение на пенсиите, повишение на учителските заплати, заяви по БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства. „Трябва да продължи политиката по доходите, но не могат да продължат прекалено разточителните разходи на държавата – например по линия на някои помощи за бизнеса, когато не са таргетирани – там трябва да помагаме на най-уязвимите, към това трябва да се стремим“, каза той. 

„Разходите през миналата година бяха повишени повече, отколкото беше нарастването на приходите, такива бяха заложените политики и това отваря някои проблеми за бюджета. Ще предложим такъв вариант, с който се надяваме, че ще ги затворим“, каза Атанас Пеканов. 

Стоянов: Ще предложим бюджет с 3% дефицит

„Съдебната реформа трябва да се случи – тя е на първо място условия по Плана за възстановяване и устойчивост, на второ място министър Крум Зарков и служебният кабинет подготвиха законопроектите, които изпълняват проектите по плана, каквито са и очакванията на европейските ни партньори“, заяви Атанас Пеканов.  

Според него това ще подобри живота на българските граждани и ще ни помогне и за темата „Шенген“, като посочи, че по нея последната година много беше задвижено. 

Дванадесет закона чакат за следващите траншове по Плана за възстановяване и устойчивост, припомни служебният вицепремиер. Той посочи, че инфлацията спада и се предприемат допълнителни мерки, за да продължи да спада.
 
БНТ