„Служебното правителство ще предложи Бюджет за настоящата 2023 г. с 3% дефицит. Ще има различни варианти този дефицит да се случи в приходната част. Решението ще е на депутатите”. Това заяви пред NOVA NEWS икономическият министър Никола Стоянов.

Като източници на финансиране той спомена няколко мерки. „Първата е ограничение на сивия сектор, второто е спестявания и ограничавания на разходите в държавната администрация, третата мярка е да се обърнем към бизнеса”, поясни Стоянов.

Той увери, че компенсациите за скъпия ток ще останат.

Служебният министър на икономиката заяви, че са поели курс към строга финансова дисциплина, ограничаване на разходи и увеличаване на събираемостта за приходите в хазната. „Това ще помогне на правителството да увеличи с 12% пенсиите, да увеличи парите за администрацията и учителските заплати. Към момента се движим стабилно”, увери Стоянов.

Относно предложението от днес на Икономическото министерство за таван на надценките, стана ясно, че евтините продукти ще бъдат откриваеми при търговци с над 30 млн. лева оборот годишно.

КЗП ще контролира как се изпълняват указанията за таван на надценката, стана ясно от думите му.

„Промоциите не ни интересуват. Искаме трайно намаление на цените и трайно ниски цени на тези продукти. Важно е законът да важи 6 месеца след приемането му. Знаем, че е непазарна намеса в пазара, но мислим, че за такъв период от време пазарът ще се урегулира отново”, допълни икономическият министър.
NOVA NEWS