ДПС принципно подкрепя обединяване на службите, заяви народният представител от ДПС Делян Пеевски. Коментарът му е във връзка с изказване на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов за готвени законодателни промени, с които да се създаде Единна разузнавателна служба.

Атанасов: Предлагаме да се създаде Единна разузнавателна служба

„Да, провели сме предварителни разговори. Принципно даваме подкрепа за обединение на двете служби и като цяло на службите. Нека да видим какво ще предложат колегите и след като се запознаем с детайлите ще си кажем мнението“, заяви Пеевски.

Радев: Смяна на ръководствата на службите с „наши хора“ от записа, не е реформа

Той добави, че в разговорите са били представени промени, които предвиждат президентът да не издава указ за назначаване на ръководителите на службите за сигурност, а идеята е те да се избират от парламента.

По-рано ген. Атанасов заяви, че според готвения проект за промени на управляващото мнозинство ще има единна разузнавателна служба, но военното разузнаване ще бъде автономно. Службите обаче ще имат единно ръководство.

„За да си позволя да изляза публично и да направя такива заявки – този въпрос е обсъждан на лидерско ниво. Има пронципна подкрепа за реформата. Но не трябва да се бърза с нея”, категоричен бе Атанасов.
Константин Костов/БТА