Който има амбицията да реформира службите трябва на първо място да познава законите, структурите, задачите, функциите и начините им на взаимодействие с чуждите служби. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите. Реформа не означава да смениш ръководствата им с така наречените "наши хора" от записа.

Това коментира от Гърция президента Румен Радев, който посети 87-ото издание на Солунския международен панаир.

ПП-ДБ: Президентът е загрижен да запази влиянието си в службите


"Искам да видя какво предлагат, нека да сложат на масата си идеите за реформиране на службите", добави държавният глава. "Ще ви дам един пример: Това ръководство на ДАНС получи миналата година наградата "Джордж Тенет" от САЩ, която се дава само веднъж годишно и само на една държава за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници. И сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. И така обезмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се разберат когато говорят за съгласуване с посолствоТО, те всъщност срещу посолството ли тръгват", добави Румен Радев.

Президентът отново коментира подадената оставка на бившия вече главен секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

"Човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да удоволетворят сценария от записа. В същото време той да няма никакво влияние, а носи отговорност за това", посочи Румен Радев.

Президентът освободи Петър Тодоров от длъжността на главен секретар на МВР

Той заяви, че очаква да бъде направен задълбочен анализ след бедствието в Царево, който да покаже как действат местните власти и държавата, както и каква е подготовката им за природни бедствия.

"Направете сами паралел с наводнението в Карловско, което беше много страшно. И тогава площадите на селата бяха засипани с отпадъци и дървен материал, но има една голяма разлика - там нямаше жертви. От първите часове там беше мобилизирана армията, бяха изпратени пожарна и МВР, там беше отряда от Софийска община, хеликоптери и тн. Там бяха министри и стояха дълго време. В едно такова бедствие най-важното е спасяването на човешките животи, осигуряване на нормални условия за съществуване на пострадалите, недопускане на епидемии и зарази. Аз наистина искам да се направи анализ точно в тази светлина - кой какво е бил длъжен да направи и когато се случи - как да участва", категоричен беше държавният глава.