патриарх Неофит
патриарх Неофит / БГНЕС
Българският патриарх Неофит възглави тази сутрин празничната литургия за Петдесетница в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На причастния канон проповед за празника произнесе ставр. ик. Костадин Гаврилов, който обърна особено внимание върху големия празник и рождения ден на Църквата, както и придобиването на благодатта на Светия Дух.

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници

И тази година по време на празничното вечерно богослужение над богомолците бе спусната от купола на катедралата орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица, свестите апостоли и първите християни през 33 г. След това бяха прочетени полагащите се за днес коленопреклонни молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.

В края на тържествените богослужения бе изпято и многолетие за Светейшия патриарх, Св. Синод и всички празнуващи днес православни християни, съобщиха от Светия Синод.
 
БГНЕС