Държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храм „Св. Николай Мирликийски“
Българският патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св Николай Мирликийски”, назначи свещеници от София в Руската църква.

Те ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения.

Междувременно премиерът акад. Николай Денков съобщи, че е в контакт със Светия синод на Българската православна църква по казуса с църквата „Св. Николай Мирликийски”. В разговор с негови представители той заяви готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и Светият синод сметне за необходимо.

Скандалът около Руската църква се разраства, с цветя и свещи хората поискаха да отвори врати (ОБЗОР)

Софийската света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в Църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, съобщиха от Софийска света митрополия на сайта си.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни.

Преди да поемат своите задължения, духовниците бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийска света митрополия, който ги благослови и им даде своето първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности.

Храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, познат като Руската църква, е собственост на Българската православна църква (БПЦ). Считаме, че заключването му от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди храмът да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него. Това написа преди дни Русенският митрополит Наум в страницата си във фейсбук. 
БГНЕС