Скандалът около Руската църква, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници заради съмнения и данни да шпионаж, се разраства с всеки изминал ден.

На този фон днес пред вратите й се събраха десетки хора, които запалиха свещи, оставиха цветя и поискаха църквата да бъде отворена. 

Руското посолство: Решението за затваряне на руската църква не е взето от Митрофанова

хора пред Руската църква в София
БТА

хора пред Руската църква в София
БТА

Движението по бул. „Цар Освободител“ беше блокирано.

Мъж в свещенически одежди, който се представи като иподякон Атанас Стефанов и каза, че служи в Стамболийски, отправи ултиматум към Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) до 24 часа да върнат руските свещеници и български и руски свещеници заедно да отворят този православен храм.  

Мъж, облечен като духовник, който каза, че е пътуващият поп Петър, прочете „Отче наш“.

Пред Руската църква освен много граждани, имаше и представители на политически партии, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от партия „Възраждане“, Волен Сидеров от „Атака“ и Симеон Славчев от партия МИР. 

хора пред Руската църква в София
БТА

хора пред Руската църква в София
БТА


Изминалия петък във фейсбука на Посолството на Русия в България бе съобщено, че Руската църква в София ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква (РПЦ). Това стана, след като България експулсира в четвъртък предстоятеля на Руската православна църква в София и двама беларуски свещеници и ги обвини, че служат на геополитическите интереси на Москва. 

Всичко това предизвика вълна от коментари и размяна на обвинения през целия уикенд. 

"За съжаление отново първо чуждите служби трябва да открият, че имаме поредния шпионин в България и след това вече нашите служби направиха това, което направиха", това заяви в събота пред NOVA съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Според него е пропуск на ДАНС, че служителите на Руската църква са експулсирани едва сега, а не по-рано. 

"Лошото е, че България пак започва да излиза като средище на руски шпиони, което означава само едно. Българските служби не са достатъчно проактивни по тази тема", заяви още Петков. 

На въпрос дали страната ни очаква ответна реакция и от Русия, съпредседателят на ПП беше категоричен: "Добра ответна реакция би била да изпратят свещеници, които не са агенти на чуждите служби и да се отвори Руската църква за хората, но като място за молитва, а не място за шпионаж" и допълни: "Надявам се следващите изпратени у нас да бъдат добре проверени. Надявам се да се изпратят просто свещеници, които са там, за да изпълняват своята роля като такива". 

Петков: За съжаление отново чуждите служби трябва да открият, че имаме поредния шпионин в България


Бившият депутат от левицата и член на БСП Александър Симов контраатакува. „Когато стане въпрос за дипломати, уличени в шпионаж, тях ги експулсираш, защото имат имунитет. Свещеника няма такъв имунитет и ако той е шпионин, се предполага, че българската държава може да го задържи и да го съди да разследва пипалата на дейността му”, каза той.

По случая имаше реакция от ДАНС. Без да цитират имена те заявиха, че е безотговорно и опасно, "когато политици и псевдоексперти" коментират и дават оценки на елементи от работата им, без да разполагат с информация. Като единствената цел на подобни говорители е да придобият временни дивиденти, посочиха те.
 


"Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма „Св. Николай Мирликийски”, т.нар. Руска църква". Това се посочва в позиция на депутата от ДПС Делян Пеевски, изпратена от пресцентъра на партията.

„Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи“, се посочва в позицията.

Пеевски отправя призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в храма.

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващите

"Експулсирането на шпиони е правилно. Ако някой твърди, че не е правилно, би трябвало да обясни защо. И второ, да си сложи ръка на сърцето и да каже "Аз не вярвам на българските специални служби". Всякакви коментари чух през последните дни, но не чух дори най-агресивните опозиционери в парламента, а и извън него да кажат такова нещо. Всяка една нормална страна си има система за сигурност, част от която са специалните служби, контраразузнаване, разузнаване и други. И те за това съществуват. Ние данъкоплатците затова плащаме данъци - за да могат те да имат бюджет и да работят", обясни пред NOVA Бойко Станкушев - журналист и директор на "Антикорупционен фонд".

По думите му е нормално Русия, "като държава, която се приживява като велика сила, да си има такъв агентурен апарат и съответните служби". "Тук големият въпрос е не е дали има или няма, а защо не е реформирана системата за сигурност в България и такива неща още са възможни. Успокояващото е, че това се случва и в развити западни демокрации", подчерта той. 


Русенският митрополит: Руската църква в София е българска собственост и трябва да бъде отключена

Русенският митрополит Наум призова българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди
храмът "Свети Николай Мирликийски" в София, известен още като Руската църква, да бъде отворен като се възстановят и богослуженията в него. 

В становище, публикувано в профила си в една от социалните мрежи, Наум нарича недопустимо "заключването на храма от странични лица", след като ДАНС нареди експулсирането на трима свещеници – един руснак и двама беларуси, които са част от подворието на Руската православна църква в София.

През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като статутът на двете подвория е реципрочен, се казва в позицията на митрополит Наум.

От руската дипломатическа мисия у нас подчертаха, че българската страна е изгонила всички служители на подворието, изпратени от руската православна църква. Поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна.

 

 

Теодора Цанева/БТА, nova.bg, БГНЕС