/ Правителствена информационна служба
Службите си вършат работата за защита на националния интерес на България, коментира тя
За никого не е тайна, че, за съжаление, Руската православна църква се използва за геополитическите интереси на Русия – за хибридни действия, за разширяване на влиянието – това е част от дългосрочната стратегия на Путин и неговия режим.

Това каза Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, заместник-председателя на парламентарната комисия по външна политика и бивш външен министър в коментар за принудителните административни мерки срещу един руски и двама беларуски граждани, наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

В коментар във Фейсбук страницата на руското посолство у нас се посочва, че "на 21 септември т.г българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Официално: ДАНС експулсира руснак и двама беларусци

Службите си вършат работата за защита на националния интерес на България, коментира Захариева. По думите ѝ Руската православна църква и голяма част от руските духовници се изказват като политици, а не като духовници. Това не е редно, изтъкна зам.-председателят на външната комисия. 

Тя отбеляза също, че руската страна при всяко експулсиране на техни представители реагира по един и същи начин и това не бива да притеснява и възпира българските служби да вършат работата си по защита на националния ни интерес.
Асен Георгиев/БТА