/ БГНЕС
Делегацията е водена от председателя на Народното събрание Вежди Рашидов,
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, заминава на официално посещение в Турция. Визитата е от 18 до 20 декември и е по покана на председателя на турското Велико национално събрание Мустафа Шентоп, съобщава пресцентърът на парламента.

В понеделник (19 декември) в Анкара делегацията ще посети Мавзолея на Ататюрк, където е предвидена церемония по полагане на венци и подписване в официалната книга на мавзолея.

След това ще има среща на четири очи в Националното събрание на Турция между двамата председатели - Вежди Рашидов и Мустафа Шентоп. След срещата ще започнат и пленарни разговори. Предвидени са официални съвместни изявления на Шентоп и Рашидов за медиите.

Програмата за понеделник предвижда също поднасяне на цветя в памет на жертвите на опита за преврат от 15 юли 2016 г. в обособена за това зона в турския парламент.

Във вторник (20 декември) делегацията ще отпътува за Истанбул, където ще посети Дома на Българската Екзархия. Там ще има среща с председателя Васил Лязе и членове на Църковното настоятелство към Фондацията на Православната Църква към Българската Екзархия в Истанбул.

Българските гости ще посетят църквата "Свети Стефан", където ще бъде отслужен молебен за здраве.

В програмата е също среща във Вселенската патриаршия с Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I.
Нелли Желева/БТА