Парите за подслушване ще бъдат прехвърлени за здраве
Парите за подслушване ще бъдат прехвърлени за здраве / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парите за подслушване ще бъдат прехвърлени за здраве
68434
Парите за подслушване ще бъдат прехвърлени за здраве
  • Парите за подслушване ще бъдат прехвърлени за здраве

До 10 декември болниците ще получат 27 милиона лева, с което ще им бъде изплатена изцяло дейността за месец септември, а необходимите за това средства ще бъдат набавени от финансите, заложени за подслушване. Това съобщи председателят на Здравната комисия в парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер, като уточни, че от парите за СРС-та се предвижда също да бъде прехвърлена и известна част към Здравното министерство за финансиране на ваксините.

След като имунизациите бяха прехвърлени от Здравната каса към ведомството, се взе решение 29-те милиона лева, предвидени за тях, да останат в осигурителната институция, за да покрият други дейности. Това наложи необходимостта да се потърсят други 29 милиона, които да бъдат дадени на министерството.

Д-р Джафер е категорична, че с 29-те милиона, които са заложени в бюджета на Здравната каса за ваксините, сега финансовата институция ще може да се разплаща на болниците, тъй като имунизациите ще бъдат покрити с част от парите за подслушване:

„Заявявам категорично, че средствата ще бъдат от държавния бюджет. Част от средствата за подслушване ще отидат за здраве. Това звучи почти анекдотични, но е факт, защото ще бъдат взети средства, предвидени за тази дейност, за да може да се покрият разходите на болниците. Мисля, че това е страхотен знак към колегите лекари. Днес в пленарна зала отново коментирахме онзи грях със СРС-тата, въобще към лекарското съсловие - за опитите да се сатанизират лекарите, техният труд. Мисля, че по-хубав жест от това, просто не можем да си представим".

Прехвърлянето на средства към бюджета за здраве няма да увеличи общия дефицит на държавата, допълни заместник финансовият министър Людмила Петкова: „Дефицитът по консолидираната фискална програма се запазва в рамките на 2%, както е по принцип по закон. Така че няма да се отрази и върху бюджетния дефицит".

По-рано през деня лекарите обявиха, че ще поискат от следващата година да се увеличат цените на някои клинични пътеки, като тези за педиатрия, раждане, хирургия и пулмология.

Още преди обяд председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов припомни, че в Здравната каса се освобождават 29 милиона лева. Той уточни обаче, че все още не е ясно дали те ще бъдат изразходвани изцяло за болниците или част от тях ще бъдат прехвърлени в доболничната помощ.